niedziela, 9 sierpnia 2015

Bruschetta


Dziś kolacja w letnim, lekkim, włoskim stylu... Zapraszam na bruschette :-)

Składniki: 
  • 1 bagietka
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • 10 czarnych oliwek z zalewy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Bagietkę pokroić na kromki grubości około 2 cm, podpiec je w piekarniku w temp. 160 stopni C przez około 5 minut (aż zrobią się chrupiące). Każdą kromkę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Oliwki pokroić w plasterki, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki-dodać do pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną salsę wykładać na podpieczone, natarte czosnkiem kromki bagietki.
Smacznego!





3 komentarze: