piątek, 14 sierpnia 2015

Konfitura wiśniowa



Robicie przetwory? Ja każdego roku zapełniam moją małą spiżarnię po same brzegi:-)
Sezon na przetwory rozpoczynam konfiturą wiśniową...mówię Wam...istne cudo:-)



Składniki:
(na 3 słoiczki)
  • 1 i 1/2 kg wydrążonych wiśni
  • 1/2 kg cukru ( każdy powinien ją posłodzić według własnego uznania)
  • 1/4 szkl. wrzącej wody


Cukier wsypać do rondla, zalać go wodą i rozpuścić. Następnie, do powstałego syropu, wrzucić wiśnie. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 30 minut (co jakiś czas delikatnie mieszać i zdejmować białą pianę która tworzy się na konfiturze).
Konfiturę wystudzić i pozostawić do następnego dnia.
Smażyć ją przez kolejne 2 dni, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować (w garnku z gorącą wodą) przez 15-20 minut od momentu zagotowania. 
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Męża który jest autorem wszystkich zdjęć na blogu :-)

      Usuń
  2. Ja w tym roku szaleję z przetworami, nie wiem kto to będzie jadł :) Samych ogórków różnych mam ok 70 słoików, a do tego sałatka, w planach papryka - a ze słodkich to narobiłam mnóstwo małych słoiczków soków z porzeczki, wiśni i malin bo moja córcia chętnie takie domowe pije (ok 100 szt), konfitura truskawkowa i wiśniowa, porzeczki i wiśnie w soku własnym. A jeszcze do końca sezonu trochę czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż mi się w głowie zakręciło od tych różności :-) To faktycznie imponujące zapasy :-)

      Usuń
  3. Zrobiłam:) lubię wymieniać sie ze znajomymi słoiczkiem czegoś za coś. Każdy niby robi z przepisu ale smak każdego jest inny. Pysznie tak próbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wymiana przetworów to naprawdę doskonały pomysł :-)

      Usuń
  4. Najlepsza konfitura domowa to właśnie ta wiśni, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zrobiłam w tym roku kilka słoiczków. Warto mieć takie skarby na zimę:)

    OdpowiedzUsuń