piątek, 21 sierpnia 2015

Szarlotka polska


Przepisów na szarlotkę jest wiele... Na moim blogu też znajdziecie kilka wariacji na jej temat:-) 
Tym razem postawiłam na klasykę i upiekłam prostą szarlotkę na kruchym cieście według przepisu pochodzącego z książki Elizy Mórawskiej pt. "White Plate Słodkie".
Podałam ją z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną... ale i bez tych dodatków smakuje wyśmienicie :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • lody waniliowe
  • śmietana w sprayu


Przygotować ciasto: z wymienionych składników zagnieść ciasto (można to zrobić za pomocą robota), powinno być gładkie i nie powinno lepić się do rąk. Podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i mieszając chwilę podsmażyć. Gdy zaczną robić się miękkie dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Wystudzić.
Średniej wielkości formę, lub tortownicę (ja użyłam kwadratowej formy o wymiarach 25x25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jej spód wylepić połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 10 minut.
Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać je i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto. 
Całość piec kolejne 40 minut w temp. 190 stopni C.
Upieczone, wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Taka najlepsza! Szczególnie na ciepło ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi zrobiłaś ochotę na szarlotkę! Dla mnie to typowo jesienne ciasto i w sumie nie jadlam jej od zeszłej jesieni. Czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudna szarlotka! <3
    A zdjęcia naprawdę zachwycają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze zdjęcia Ci wyszły! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zdjęcia na blogu to "działka" męża :-) Dziękuję w jego imieniu :-)

      Usuń