wtorek, 4 sierpnia 2015

Waniliowy ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami


Jestem! Wróciłam! Już na dobre zadomowiłam się w nowej kuchni! :-)
Jest piękna i wygląda dokładnie tak jak sobie wymarzyłam...aż mi się nie chce z niej wychodzić:-)
Tak więc przygotujcie się na znacznie większą ilość przepisów i moją wzmożoną aktywność na blogu;-)
Zaczynam przepysznym, kremowym i delikatnym ryżem na mleku z oblepionymi karmelem papierówkami... Pycha!
Inspiracja: książka A. Starmach "Pyszne 25".



Składniki:
(na 2 porcje)

Ryż:
  • 100 g ryżu
  • 200 ml mleka 2 %
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Karmelizowane jabłka:
  • 4 jabłka (u mnie małe papierówki)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Ryż wsypać do rondelka, wlać do niego mleko, śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować go 20-25 minut.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. 
Patelnię rozgrzać wsypać na nią cukier, a gdy się rozpuści dodać masło, wymieszać, a następnie wrzucić jabłka. Chwilę poddusić i dodać cynamon-wymieszać.
Ryż przełożyć do 2 miseczek, na jego wierzchu ułożyć jabłka.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Kocham ryż na mleku! Coś wspaniałego :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste danie a takie apetyczne! I na pewno przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszne-trudno się od niego oderwać:-)

      Usuń
  3. Smak mojego dzieciństwa :) Wygląda bardzo smakowicie.
    Zazdroszczę nowej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że wróciłaś :) A ryż na mleku to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń