czwartek, 6 sierpnia 2015

Ziołowy chłodnik z chrupiącymi grzankami


Kiedy za oknem żar leje się z nieba i ostatnią rzeczą o jakiej marzycie jest przebywanie w kuchni, a na obiad jednak coś zrobić trzeba, to polecam Wam gorąco (choć wiem, że przy obecnie panujących temperaturach nie jest to odpowiednie słowo ;-)) przygotować ten oto orzeźwiający, ziołowy chłodnik z chrupiącymi grzankami... Nie będziecie żałować:-)

Składniki:
(porcja dla 2 osób)
  • 300 ml kefiru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Grzanki:
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 łyżki oliwy

Do miski, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć: ogórka i rzodkiewki, pomidora pokroić w niewielką kostkę. Umyty szczypiorek i koperek drobno posiekać-wrzucić do warzyw. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalać kefirem i jogurtem naturalnym, wlać oliwę, przyprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać. Chłodnik wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować grzanki: na patelni na 2 łyżkach oleju przyrumienić pokrojone w kostkę pieczywo.
Chłodnik podawać z grzankami udekorowany pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. chłodnik to jedna z moich ulubionych zup, a podczas upałów mogłabym ją jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chłodnik, idealny na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnoscią schłodziłabym się tym chłodniczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. grzanki do chłodnika to super pomysł

    OdpowiedzUsuń