niedziela, 6 września 2015

Placek ze śliwkami i bezą


Sezon śliwkowy w pełni więc poza usmażeniem powideł trzeba koniecznie upiec ciasto z dodatkiem tych owoców:-) Mój wybór padł na placek ze śliwkami i bezą, Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla".
Kruche, maślane ciasto, śliwki i słodka, chrupiąca beza to połączenie które sprawia, że trudno sobie odmówić kolejnego kawałka tego placka :-)



Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 20 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia

Owoce:
  • 800 g śliwek węgierek (umytych, pozbawionych pestek i przekrojonych na pół)
  • 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego

Beza:
  • 6 białek
  • 200 g cukru


Przygotować ciasto: masło zmiksować. Do masła stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta, ciągle miksując, dodać żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (do momentu uzyskania konsystencji kruszonki).
Garść kruszonki odłożyć, a pozostałą równomiernie rozsypać na, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blaszce o wymiarach 35x45 cm. Kruszonkę docisnąć i ułożyć na niej śliwki. 
Śliwki oprószyć cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier. 
Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto w taki sposób aby powstał poprzeczny wzór "kratki". 
Białko posypać pozostawioną kruszonką, tak aby było jej więcej tam gdzie nie ma bezy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 20 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C i piec jeszcze 35 minut.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. :) Cudnie się prezentuje, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! ;) własnie takie ciacho będzie u mnie następnym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliwka i beza? To musi być przecudowne rozwiązanie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny placek :) Cudnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, uwielbiam ciasta z owocami i bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam właśnie tak straszną ochotę na jakieś kruche ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. Skradłaś moje podniebienie chałką, dlatego czas by wpróbowac kolejne twoje przepisy:)
    ciasto pychaaa!!!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo ciasto przepyszne. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Uwielbiam bezy!:) Ciasto wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne zdjęcia, to ciasto musi smakować, skoro jest takie piękne :-)

    OdpowiedzUsuń