wtorek, 29 września 2015

Placuszki z cukinii z sosem cebulowym


Delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania placuszki z cukinii...z dodatkiem sosu cebulowego (który jest pyszny:-)) smakują wyśmienicie :-)

Składniki:

Placuszki:
(na 10-12 sztuk)
  • 1 cukinia (około 300g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść posiekanego, świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sos cebulowy:
  • 10 dag serka almette śmietankowego
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli i pieprzu. Wbić jajko i wlać mleko-wymieszać rózgą. 
Cukinię umyć i (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wraz z koperkiem i drobno posiekaną cebulą dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki (po około 2 minuty z każdej strony), które odsączać na ręczniku papierowym.
Przygotować sos: serek wymieszać z jogurtem, dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekaną pietruszkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placuszki podawać z cebulowym sosem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. mniam, ale smakowite te placuszki:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wyglądają wyśmienicie, nigdy jakoś nie dodaję do nich żadnych sosów, tylko sałatę z oliwką, ale chyba wypróbuję takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, uwielbiam takie! A ten sos bardzo oryginalny, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń