piątek, 11 września 2015

Rolada z malinami


To pierwsza rolada jaką przygotowałam (no może druga...pierwszej jednak bym Wam nie 
pokazała ;-)) Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne do zrobienia ciasto... Ot zwykły biszkopt, krem na bazie śmietanki i maliny. Prosto a jakże efektownie :-) Prawda?



Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 1/2 szkl. wrzącej wody)
  • 100 g malin
Polewa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 50 g czekolady deserowej
Do dekoracji:
  • kilka malin
  • listki mięty


Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 35x45 cm i piec 25 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu gorący biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć z niego papier i delikatnie zwinąć w rulon. Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno, do niej wlać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem pozostawić na 10 minut w chłodnym miejscu żeby zaczął tężeć.
Po tym czasie delikatnie rozwinąć biszkopt, rozprowadzić na nim krem i ułożyć maliny, następnie zwinąć roladę. 
Tak przygotowane ciasto włożyć na około 2 godziny do lodówki (łączeniem do dołu).
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać, gdy będzie bardzo gorąca zdjąć ją z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę-odstawić na 5 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie wymieszać aby powstała gładka i błyszcząca masa. Polewę zostawić do przestudzenia.
Roladę udekorować polewą, malinami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Wspaniała jest! Ślinotoku dostałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna rolada :) Mnie nie wychodzą na razie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też początkowo miałam trudności z jej zwinięciem ale to wszystko kwestia wprawy :-)

      Usuń
  3. Prezentuje się przepięknie, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super rolada, piękna polewa Ci wyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana-mistrzostwo po prostu!!! Widziałam ja na fb i już na sam widok ślinka leciała:)
    cudnej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser pierwsza klasa ! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolada robi wrażenie :) mogłabym zjeść ją całą :)

    OdpowiedzUsuń