sobota, 19 września 2015

Tarta cytrynowa


Bardzo lekka, świeża i orzeźwiająca tarta cytrynowa. To propozycja dla wszystkich tych którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.
Przepis pochodzi z książki: Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".



Składniki:

Ciasto:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić (można to zrobić za pomocą robota). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć (wysmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną) formę do tarty o średnicy 24 cm. Cisto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na jego wierzch wysypać fasolę (która obciąży ciasto). Tak przygotowany spód podpiekać przez 15 minut w temp. 200 stopni C. Następnie usunąć fasolę oraz papier i podpiec go jeszcze przez około 5 minut (spód powinien się przyrumienić).
Przygotować nadzienie: jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, gdy masa będzie puszysta dodać mąkę, sok i skórkę cytrynową-krótko zmiksować. Tak przygotowane nadzienie wylać na podpieczony spód. Całość piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie spiekło.
Upieczoną i wystudzoną tartę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypać ją cukrem pudrem.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. bardzo lubię cytrynowe ciasta :) ta tarta musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileż bym dała za kawałeczek tego cuda... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ileż bym dała za kawałeczek tego cuda... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ileż bym dała za kawałeczek tego cuda... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo orzeźwiające i lekkie ciasto ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna tarta :) Uwielbiam cytrynowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda, pewnie genialnie pachnie i smakuje. Zapowiada sie pysznie. Niech tylko w końcu dorwę piekarnik...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie i smakuje naprawdę genialnie...przepis wart wypróbowania:-)

      Usuń