wtorek, 15 września 2015

Ziołowe bułki z pomidorami


Wyraziste w smaku ziołowo-pomidorowe bułeczki... Doskonałe z wszelkimi wytrawnymi dodatkami :-)
Przepis (po moich bardzo małych modyfikacjach) pochodzi z sierpniowego numeru miesięcznika "Moje gotowanie".




Składniki:
(na 8 sztuk)
Zaczyn:

  • 1 dag świeżych drożdży
  • 20 dag mąki typ 650
  • 4 łyżki letniej wody

Ciasto:

  • 1 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 35 dag mąki typ 650
  • 1 szkl. letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 suszone pomidory z oliwy (dokładnie odsączone)
  • kilka pomidorków koktajlowych

Zaczyn: w 4 łyżkach letniej wody rozpuścić drożdże, wymieszać je z przesianą mąką i odstawić na noc, pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Następnego dnia zrobić ciasto: drożdże wymieszać dokładnie z mlekiem i zaczynem, oliwą i szklanką letniej wody. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę i sól. Po wsypaniu całej mąki wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (musi potroić objętość). 
Po tym czasie dodać do niego zioła, bardzo drobno posiekane suszone pomidory i ponownie szybko zagnieść. 
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich dość płaskie bułeczki. 
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Pomidorki pokroić w plastry, osuszyć je ręcznikiem papierowym i po jednym ułożyć na każdej bułce. Tak przygotowane bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C i piec przez 20 minut. 
Upieczone, gorące bułeczki wystudzić na kratce.
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo smakowicie a wygląda niezwykle apetycznie. Coś czuję, że spróbuję je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie :) aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. No muszę ich spróbować, uwielbiam takie bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepieknie się prezentują! Już sobie wyobrażam jaki wspaniały zapach musi się unosić w domu podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te bułeczki chodzą za mną od wczoraj, jak tyko zobaczyłam je na fb:) Chyba się skusze:)
    pozdrawiam cieplutko kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio domowe pieczywo piekę na okrągło, koniecznie muszę spróbować Twoich ziołowych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale nabrałam ochoty ;) muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne te bułeczki :)
    A zdjęcia przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń