niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto na piernik staropolski-dojrzewający


Rok temu po raz pierwszy na Święta Bożego Narodzenia upiekłam piernik staropolski dojrzewający...aromatyczny, delikatny, rozpływający się w ustach, przełożony samodzielnie usmażonymi jesienią powidłami...przepyszny. 
Moje ciasto na ten piernik już od tygodnia leżakuje w spiżarni, a ja dziś podaję Wam na nie przepis (który pochodzi z bloga Moje wypieki) a kilka dni przed Świętami pokażę na blogu końcowy efekt mojej pracy...:-)
P.S. Na zdjęciu znajduję się również misa z ciastem na "pierniczki dojrzewające", na które przepis znajdziecie tutaj :-)

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g miodu naturalnego
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania (po 40 g) przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
  • 1 kg powideł śliwkowych


Miód, cukier i masło podgrzać, stopniowo doprowadzić do wrzenia, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika-ciasto starannie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia. Przykryć je ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
Piec na 5-7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy o wymiarach 39x26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm, przełożyć na blaszkę, wyrównać.
Piec przez 15-20 minut w temp. 170 stopni C.
Piernik mocno wyrośnie.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć. Ciasto odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie piernik podzielić na 3 części (uzyskamy 3 pierniki o wymiarach 13x26 cm) i udekorować polewą czekoladową lub lukrem.
C.d.n... :-)

9 komentarzy:

  1. Tez właśnie w ten weekend zrobiłam podobny przepis :) Już najwyższy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już ciasto mam zarobione. Leżakuje od tygodnia. W tym roku robię piernika staropolskiego pierwszy raz:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, korci mnie, żeby zrobić. Tylko czy zdążę? Czasu już mało! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w tym roku chyba nie dam rady zrobić, ale mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten piernik :) Też piekę go dopiero od 2 lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały, u mnie też będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały, u mnie też będzie :)

    OdpowiedzUsuń