niedziela, 15 listopada 2015

Ciasto wiewiórka


Nieobecność na blogu dłużyła mi się strasznie...:-(
Awaria komputera okazała się na tyle poważna, że trzeba go było wymienić na nowszy model, ten który się popsuł miał już swoje lata...tak więc... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło;-)
No ale ja w tym czasie nie próżnowałam, o nie! Piekłam, gotowałam i spędzałam długie godziny w kuchni:-)
Mój powrót do blogosfery będę świętowała na słodko, typowo jesiennym, pełnym jabłek i orzechów ciastem...
Zapraszam Was na kawałek wiewiórki ;-)



Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szkl. posiekanych orzechów laskowych
  • 3 jabłka

Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. 
Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. 
Sypkie składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Następnie wlać olej. 
Na samym końcu dodać orzechy oraz jabłka (obrane ze skórki i pokrojone na niewielkie kawałki). Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Ciasto przelać do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy o wymiarach 20x25 cm i piec przez 45 minut w temp. 180 stopni C.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji:

Jesienne słodkości!

10 komentarzy:

  1. Świetne ciasto :) Fajnie, ze wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się bardzo cieszę z powrotu :-) A co do ciasta to jest pyszne:-)

      Usuń
  2. Dobrze, że już jesteś!!!! Ciasto musi być pycha i kiedyś na pewno je zrobię:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Witamy z powrotem :) Ciasto ma uroczą nazwę i wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z pierwszych ciast, które upiekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho pycha :) Jeszcze wiewióreczki tylko brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń