wtorek, 17 listopada 2015

Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkami i cynamonem


Zapewniam Was, że takie urocze muffinki w kształcie ślimaczków z pysznym jabłkowo-cynamonowym nadzieniem skuszą każdego:-) Zapraszam:-)
Przepis na muffiny pochodzi z tego bloga. 





Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g mała
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka (do posmarowania muffinek)
  • 1 łyżka brązowego cukru



Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka i zasypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru-wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Masło roztopić i przestudzić.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać do niej: sól, żółtko, resztę mleka, cukru i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać przestudzone masło.
Wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, dodać do niego cukier i cynamon-wymieszać.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokątny, cienki placek.
Na jego całej powierzchni rozsmarować cynamonowe masło i równomiernie rozłożyć jabłka.
Placek zwinąć w ciasny rulon (wzdłuż krótszego boku) i pokroić na 10 części (3-3,5 cm).
Formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką, ułożyć w niej kawałki ciasta, posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać brązowym cukrem. 
Tak przygotowane babeczki zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Muffiny piec przez 20 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić je na kratce.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Śliczne te muffinki wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie:) Porywam jedną.

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżóweczki przecudnej urody i smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne te babeczki:) Kuszą wyglądem i zawartością:)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. ojeju jakie śliczne muffiny! Aż szkoda by je było jeść! Piękne zdjęcia zrobiłaś!
    Pozdrawiam i zapraszam Cię również do siebie na bloga:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyglądają :) uwielbiam drożdżowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne! Oj do herbaty by się taka przydała :)

    OdpowiedzUsuń