poniedziałek, 30 listopada 2015

Fondant z płynną czekoladą


Obłędnie czekoladowy deser..., doskonały na poprawę humoru w taki chłodny, jesienny, ponury dzień jak dziś...
A przepis na niego pochodzi z książki pt. "Pyszne 25" autorstwa A. Starmach (po moich niewielkich zmianach :-))




Składniki:
(na 4 foremki)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 jajka
Do dekoracji: 
  • 4 kostki białej czekolady (posiekanej)
  • kilka mrożonych malin


W małym rondelku rozpuścić masło, gdy będzie bardzo gorące, zdjąć je z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę, zostawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać, tak żeby powstała gładka masa. 
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i kakao, a po chwili roztopioną czekoladę z masłem-wymieszać. 
Masę przelać do,wysmarowanych masłem, kokilek lub foremek na muffinki i zapiekać przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. (Masa powinna być w środku płynna).
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, udekorowane posiekaną białą czekoladą i mrożonymi malinami.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś takie pycha coś zrobić ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz od dawna planuje takie ciasto z plynna czekolada, musze wreszcie upiec. Dzieki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na poprawę humoru. Muszę sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raj d;a podniebienia po prostu:) ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń