czwartek, 10 grudnia 2015

Cytrynowe trufelki z białej czekolady i mascarpone


Przepyszne, kremowe i lekkie, o delikatnym cytrynowym smaku, trufelki na bazie serka mascarpone...
Zapakowane w celofan z kolorową wstążkę doskonale się sprawdzą jako słodki, jadalny prezent dla kogoś bliskiego pod choinkę...:-)
A Wy lubicie takie prezenty?






Składniki:
(na około 25 sztuk)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szkl. pełnego mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Do dekoracji:
  • 150 g dowolnej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej, lub kilka łyżek ciemnego kakao)


Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej-przestudzić.
Cytryny sparzyć, otrzeć z nich skórkę, z jednej wycisnąć sok.
Serek, mleko w proszku i białą czekoladę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Powoli dolewać sok i dodawać skórkę cytrynową (cały czas miksując).
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
Kiedy masa zgęstnieje formować z niej kulki (wielkości orzecha włoskiego), układać je na talerzu i ponownie wstawić do lodówki (na całą noc).
Po tym czasie trufle udekorować w dowolny sposób (obtoczyć je w roztopionej czekoladzie lub w kakao).
Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!
Przepis na trufelki pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



6 komentarzy: