środa, 23 grudnia 2015

Kruche, cynamonowe gwiazdki z czekoladą


Podczas tej całej przedświątecznej bieganiny miło jest odsapnąć przez chwilę z kubkiem kawy lub herbaty i kruchym, cynamonowym ciasteczkiem w dłoni...:-) Prawda? :-)



Składniki:
(na 25-30 ciasteczek)

  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kolorowa, cukrowa posypka
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto (można też zagnieść ciasto dłońmi).
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folę spożywczą i umieścić w lodówce na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, na grubość około 4 mm i wykrawać z niego ciasteczka w kształcie gwiazdki. 
Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 12-15 minut w temp. 180 stopni C.
Ciastka studzić na kratce. Po wystudzeniu dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, posypką cukrową i wiórkami.
Smacznego!



2 komentarze: