wtorek, 27 stycznia 2015

Ciastka marcepanowe


Dziś coś dla wielbicieli marcepanu... Słodkie, intensywne w smaku, kruche ciasteczka... Doskonałe:-)
Przepis pochodzi z książki pt. "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



Składniki:
(na 40 sztuk)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 130 g masy marcepanowej
  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać do nich wszystkie pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. 
Odrywać kawałki ciasta i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać je dłonią. Na każdym ciastku wyciskać widelcem wzorek kratki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 12-15 minut (aż ciasteczka się przyrumienią). Studzić na kratce.
Smacznego!


niedziela, 25 stycznia 2015

Sernik dyniowy


Wiem, że to nie sezon na dyniowe wypieki, ale ja dzięki temu, że każdej jesieni mrożę jej spore ilości mogę typowo jesienne ciasto z dodatkiem dyni upiec o każdej porze roku.
Wierze, że tak robi wielu z Was więc ten przepis na pewno się komuś przyda (nawet zimą;-))
Sernik z dodatkiem dyniowego puree piekłam pierwszy raz i muszę przyznać, że udał się znakomicie.
Kakaowy, ciasteczkowy spód, aksamitna masa serowa w pięknym kolorze i ten wspaniały, waniliowy aromat... Myślę, że przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-)



Składniki:

Spód:
  • 200 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego, półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 300 g puree z dyni
  • 200 g cukru
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
  • 50 g mlecznej, posiekanej czekolady


Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć. Do ciastek wlać masło, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24x24 cm i dokładnie ugnieść. Tak przygotowany spód odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ser przełożyć do miski, dodać do niego mleko i utarte jajka-zmiksować. Następnie dodać olejek i puree z dyni. Na końcu wsypać proszek budyniowy i całość szybko zmiksować. 
Tak przygotowaną masę przełożyć na schłodzony spód i wyrównać jej powierzchnię. 
Ciasto piec 15 minut w temp. 175 stopni C, a następnie 60 minut w temp. 160 stopni C.
Upieczone ciasto ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc.
Udekorować posiekaną czekoladą.
Smacznego!
Jeśli w trakcie pieczenia wierzch sernika zacznie się zbyt mocno przypiekać można go przykryć folią aluminiową.



środa, 21 stycznia 2015

Paluchy serowe z ciasta francuskiego


Takie paluchy serowe to doskonała przekąska na karnawałową imprezę. 
Przygotujecie je bardzo szybko, nawet wtedy gdy goście już w progu;-)



Składniki:
(na 20 sztuk)
  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (275 g każdy)
  • 4-5 łyżek parmezanu, startego na tarce o małych oczkach 
  • 1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Rozłożyć jeden arkusz gotowego ciasta francuskiego i posmarować go rozbełtanym jajkiem.
Na cieście równomiernie rozsypać ser i słodką paprykę. Całość przykryć drugom arkuszem ciasta-przydusić, żeby się wszystko ze sobą skleiło.
Tak przygotowane ciasto pokroić w 20 równych pasków o szerokości około 1 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i skręcić w przeciwnych kierunkach.
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą jajka.
Piec 20 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!
Paluchy doskonale smakują z dodatkiem sosów np. czosnkowego, jogurtowego...
Ja swoje podałam z sosami marki laWilliam, na temat których więcej informacji znajdziecie tu i tu.



poniedziałek, 19 stycznia 2015

Trufelki marcepanowe


Ekspresowe do przygotowania, pyszne trufelki marcepanowe:-)



Składniki:
(na 20 sztuk)
  • 300 g marcepanu (doskonały przepis na marcepan znajdziecie tutaj)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Na duży talerz wysypać kakao. 
Odrywać małe kawałki marcepanu i toczyć z nich kuleczki (trochę mniejsze od orzecha włoskiego).
Każdą marcepanową kuleczkę dokładnie obtoczyć w kakao. 
Gotowe trufelki włożyć do lodówki na około 2 godziny żeby dobrze stężały.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcjach:

Karnawałowe Słodkości! Pralinki, trufelki, czekoladki...

sobota, 17 stycznia 2015

Marcepan


W październikowym numerze miesięcznika "Kuchnia" znalazłam przepis na domowej roboty marcepan. Dla mnie to wielka gratka, bo marcepan bardzo lubię:-)
Miałam plan, że zrobię go na Święta Bożego Narodzenia, jednak z braku czasu jego produkcję musiałam odsunąć na bliżej nieokreśloną przyszłość...
Teraz udało mi się nadrobić zaległości, marcepan zrobiłam, spróbowałam i mogę Wam już podać na niego przepis:-)


Składniki:
(na 600 g marcepanu)
  • 260 g cukru pudru
  • 350 g drobno zmielonych migdałów
  • 175 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropli olejku migdałowego

230 g cukru pudru przesiać, połączyć z migdałami i cukrem. 
Jajka ubić ze szczyptą soli na puch. 
Dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze przez chwilę. 
Następnie porcjami wsypywać suche składniki (cały czas ubijając masę). Gdy masa zacznie gęstnieć, przełożyć ją na stolnicę i zagniatać podsypując pozostałym cukrem pudrem.
Masa musi przestać się kleić, ma być elastyczna.
Tak przygotowaną masę podzielić na 2 równe części, uformować z niej wałeczki, zawinąć je w folię
spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Smacznego!
Gotowy marcepan należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 dni. 


sobota, 10 stycznia 2015

Serowe oponki


Delikatne, pachnące wanilią, oponki na bazie twarogu-pyszne!
Nie są bardzo słodkie, więc amatorzy bardzo słodkich wypieków muszą je koniecznie polukrować, lub obsypać cukrem pudrem.



Składniki:
(na 30 sztuk)

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 700 g mąki pszennej (+dodatkowo do podsypania ciasta)
  • 150 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder (do posypania gotowych oponek)



Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, dodać do nich: żółtka, cukier, twaróg, ocet, śmietanę i ziarenka wanilii. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. (Jeżeli będzie taka konieczność, ciasto podczas zagniatania podsypywać mąką, wilgotność ciasta zależy od rodzaju sera jakiego użyjemy). 
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wykrawać z niego koła (za pomocą szklanki), a w nich robić małą dziurkę (np. kieliszkiem).
Tak przygotowane oponki smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane (2-3 minuty z każdej strony). 
Usmażone oponki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


wtorek, 6 stycznia 2015

Pizza na cienkim cieście z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą, oraz belgijskie sosy laWilliam


Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania kilka rodzajów sosów, belgijskiej marki laWilliam
Okres karnawału to doskonały czas żeby je wykorzystać, bo właśnie teraz najczęściej robimy różnego rodzaju przekąski i małe dania "na jeden kęs" do których wszelkiego rodzaju sosy i dipy pasują idealnie.
Sosy marki la William  produkowane są z naturalnych, świeżych składników i są dostępne w piętnastu różnych odmianach. Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie;-)
Wielbiciele tradycji rozsmakują się w łagodnych, majonezowych  sosach np. deliktnym Cocktail, ziołowym Tartare; natomiast poszukiwacze nowych smaków i wielbiciele egzotyki zachwycą się owocowym sosem Brasil, pieprzowym Pepper, czy pikantnym Curry. 
Pełen asortyment tych sosów znajdziecie na stronie www.lawilliam.pl


Ja swoją przygodę w kuchni z sosami laWillim rozpoczęłam od przygotowania pizzy na cienkim cieście, z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą. 
Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego który zwykle robię sama, użyłam gotowego, pikantnego, paprykowego sosu Tzigana, dzięki któremu gotowa pizza była bardzo ostra, ale dodatek słodkich suszonych pomidorów i łagodnego sera mozzarella sprawił, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponowały.



Składniki:

Ciasto:

(na 2 pizze średniej wielkości)
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy (może być ta z suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli


Dodatki:
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka (+olej do smażenia , sól, pieprz, słodka czerwona papryka i zioła prowansalskie)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 6 łyżek sosu Tzigana (lub innego sosu pomidorowego)

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczone drożdże, oliwę i sól. Całość dokładnie wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Przygotować dodatki: mięso pokroić, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. Cebulę, paprykę i suszone pomidory pokroić. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uderzyć w nie pięścią i podzielić na 2 części z których uformować spody pizzy.
Na każdy ze spodów wyłożyć po 3 łyżki sosu i po połowie każdego ze składników.
Dużą blachę posmarować olejem i na niej ułożyć gotowe pizze. 
Pizze piec przez 15-20 minut w temp. 250 stopni C.
Pizza doskonale smakuje z sosami laWilliam: Pitta, Tartare lub Yoghurt (albo też z samodzielnie przygotowanym, najpopularniejszym sosem czosnkowym:-))
Smacznego!



niedziela, 4 stycznia 2015

Sernik na zimno z wiśniową niespodzianką


Ten sernik bez pieczenia jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektownie wygląda:-) 
Przy minimalnym wysiłku, możecie zrobić ciasto które z pewnością zaskoczy Waszych bliskich.
Fantastyczny, chrupiący czekoladowo-orzechowy spód, słodka masa serowa i kwaśna galaretka wiśniowa, doskonale się uzupełniają, a dzięki takiemu połączeniu smaków ciasto nie jest przesłodzone i smakuje naprawdę rewelacyjnie:-)



Składniki:

Spód:
  • 10 szt. sucharków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g kremu czekoladowo-orzechowego

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (ja użyłam takiego we wiaderku)
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wiśniowa niespodzianka:
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej 
  • 1 słoik kompotu z wiśniami (około 400 ml)

Przygotować spód: sucharki i orzechy zmielić. Krem czekoladowo-orzechowy podgrzać i wsypać do niego sucharki i orzechy. Dokładnie wymieszać i przełożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm. Mocno docisnąć i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Wiśnie odsączyć. Kompot uzupełnić wodą do 450 ml. Podgrzać do wrzenia i rozpuścić w nim galaretkę. Dodać owoce i całość przelać do niewielkiej salaterki-odstawić do stężenia.
Przygotować masę serową: śmietankę ubić z 1/2 szkl. cukru pudru i cukrem waniliowym. 
Do twarogu dodać pozostały cukier, ubitą śmietankę i rozpuszczoną, w 1/2 szkl. wody, żelatynę. Całość dokładnie zmiksować.
Galaretkę wyłożyć na środek czekoladowo-orzechowego spodu i przykryć ją masą serową.
Chłodzić przez około 12 godzin. Udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!