środa, 25 lutego 2015

Kolorowa babka na białkach



Taka babka to doskonały sposób na wykorzystanie, białek pozostałych od innych wypieków...



Składniki:


  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel poziomkowy
  • 1/2 szkl. maku


Dodatkowo:
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do białek, delikatnie mieszając (na najniższych obrotach miksera). Następnie wlać olej i wodę.
Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej mak a do czwartej kisiel. 
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, w dowolnej kolejności wlewać do niej ciasto. 
Całość piec 45 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


niedziela, 22 lutego 2015

Cygańskie ciasto z makiem


To ciasto upiekłam z potrzeby wykorzystania zalegających w szafce, poświątecznych zapasów maku i skórki pomarańczowej (wiadomo, w kuchni nic się nie powinno zmarnować).
Proste, ucierane ciasto, miękkie i wilgotne, pięknie pachnące wanilią. Oblane czekoladą i obsypane skórką pomarańczową-pyszne... 
Następnym razem gdy będę piekła ciasto cygańskie przełożę je dodatkowo powidłami śliwkowymi-będą pasowały do niego idealnie:-)



Składniki:


  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl. suchego maku
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek waniliowy

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania ciasta)

Margarynę przełożyć do miski i utrzeć ją z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. 
Następnie kolejno, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć, będą dodawane na końcu).
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać je do masy na przemian z mlekiem (w 3 porcjach) cały czas mieszając.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, a następnie wraz z makiem dodawać porcjami do masy (całość mieszając łyżką).
Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto i wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 40-45 minut.
Przygotować polewę: śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia. Następnie dodać do niej połamaną w kostki czekoladę, zamieszać i zostawić w spokoju na około 5 minut. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gdy przestygnie posmarować nią upieczone ciasto. 
Ciasto posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!



niedziela, 15 lutego 2015

Owsiane batoniki z bakaliami


Lubicie batony owsiane? Ja bardzo!:-) Jednak często zdarza się tak, że te kupione w sklepie mają w sobie dużo konserwantów i cukrów prostych, a mało płatków owsianych i bakalii... Niestety...
Dlatego ja postanowiłam sama takie batoniki przygotować. 
Przepis idealny znalazłam na blogu Moje wypieki. Batoniki wyszły przepyszne i bardzo sycące, idealne na szybką przekąskę lub drugie śniadanie w szkole albo w pracy.



Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g nasion (mieszanki dyni i słonecznika)
  • 125 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 puszka (390 g) zagęszczonego mleka słodzonego

Mleko lekko podgrzać w garnuszku.
W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki batonów, dodać mleko i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wysypać wymieszane składniki i równomiernie je rozprowadzić (nie wciskać ich w blaszkę, bo batony będą za twarde). 
Piec około 1 godziny w temp. 130 stopni C.
Krótko po wyjęciu z piekarnika (po około 15 minutach) masę pokroić na 12 batonów. 
Smacznego!


wtorek, 10 lutego 2015

Dyniowe ciasto z czekoladą i marcepanem


Dziś kolejny przepis na ciasto z dodatkiem puree dyniowego (wspominałam Wam już, że mam jego spory zapas;-)) 
Tym razem jest to ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej i czekolady-przepyszne!



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 180 g cukru
  • 80 ml kefiru
  • 100 ml roztopionego, przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady (pokrojonej w kostkę)
  • 100 g masy marcepanowej (pokrojonej w kostkę)
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)

Do miski przesiać suche składniki.
Jajka utrzeć z cukrem, powoli wlać do nich: masło, kefir i dodać dyniowe puree. 
Następnie na przemian,w kilku porcjach, połączyć składniki suche i mokre.
Na końcu dodać marcepan i czekoladę-całość połączyć łyżką.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 20x30 cm i piec około 1 godziny w temp. 170 stopni C (stopnień wypieczenia ciasta najlepiej dodatkowo sprawdzić patyczkiem).
Gotowe, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



środa, 4 lutego 2015

Ciasto "Lion"


Bardzo efektowne i  proste do przygotowania (choć wygląda jakby było zupełnie inaczej;-)), ciasto bez pieczenia Lion. Jest pyszne i bardzo słodkie, a w smaku faktycznie przypomina popularny batonik. 
W mojej rodzinie zasmakowało wszystkim bez wyjątku. Idealne dla małych i dużych łasuchów:-)Przepis ten pochodzi z bloga: Słodkie fantazje.



Składniki:

Krem kajmakowy z batonikami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 batoniki Lion
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szkl. wody)

Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

Wierzch:
  • 100 g mlecznej czekolady startej na tarce o małych oczkach

Dodatkowo:
  • 450 g herbatników
  • 400 g masy kajmakowej

Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Na niej rozsmarować masę kajmakową (odłożyć 2 łyżki masy do kremu). 
Na kajmak wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować krem kajmakowy: serek mascarpone przełożyć do miski, dodać kremówkę i ubić razem na szybkich obrotach sztywną, gładką masę. Dodać kajmak i cukier puder-wymieszać. Wlać rozpuszczoną przestudzoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę batoniki-całość wymieszać łyżką i wyłożyć na herbatniki. 
Masę wyrównać i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek.
Przygotować masę śmietankową: śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 
Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierzch i całość posypać startą czekoladą. 
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!



niedziela, 1 lutego 2015

Lasagne ze szpinakiem


Klasyczną lasagne z sosem beszamelowym i mięsno-pomidorowym bardo lubię i z pełnym przekonaniem mogę ją wymienić w gronie moich ulubionych dań (przepis na tą którą robię najczęściej znajdziecie tutaj). 
Jednak od dłuższego czasu kusiło mnie znacznie delikatniejsze połączenie smaków, a mianowicie farsz do lasagne z sera ricotta połączonego ze szpinakiem...
Wyszło pysznie, łagodny i delikatny, dobrze doprawiony sos szpinakowy skradł moje serce i kubki
smakowe...:-)
Jest to danie które wielbiciele klasycznej lasagne koniecznie muszą wypróbować.
 Ja na pewno taką "zieloną" lasagne przygotuje jeszcze nie raz;-)



Składniki:



Sos pomidorowy:
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skorki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • 2 łyżki oleju

Sos szpinakowy:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g sera ricotta
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo: 
  • 12 płatów makaronowych do lasagne
  • 30 g startego parmezanu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia

Przygotować sos pomidorowy: na oleju podsmażyć cebulę, gdy będzie szklista dodać krojone pomidory z puszki i smażyć przez chwilę, aż stracą część wody. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Gdy sos trochę zgęstnieje doprawić go do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Przygotować sos szpinakowy: szpinak rozmrozić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy będzie szklista dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do czasu aż papryka zmięknie. 
W osobnym naczyniu należy roztrzepać jajka, dodać do nich: odciśnięty szpinak, ricottę, parmezan, startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, wymieszać i połączyć z wcześniej podsmażonymi warzywami. 
Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować trochę sosu pomidorowego i ułożyć na nim 3 płaty makaronu, na nim 1/3 sosu szpinakowego i 1/4 sosu pomidorowego i tak jeszcze 2 razy. 
Na ostatniej (czwartej) warstwie makaronu należy rozsmarować resztę sosu pomidorowego, posypać go startym parmezanem. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i suszoną bazylią.
Tak przygotowaną lasagne piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Smacznego!