wtorek, 31 marca 2015

Cytrynowa babka z wiśniami


Jeśli ktoś z Was nie ma jeszcze pomysłu jaką babkę na tegoroczne Święta Wielkanocne upiec dziś służę przepisem:-) Na doskonałą, cytrynową babę z wiśniami, oblaną polewą z mlecznej czekolady. Przepyszną! Naprawdę warto ją upiec z okazji zbliżających się Świąt...lub też zupełnie bez okazji...:-)




Składniki:


  • 560 g mąki pszennej (+2 łyżki do obtoczenia wiśni)
  • 150 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru
Dodatkowo:

  • 1 szkl. wiśni z kompotu
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Mleko zagotować z cukrami waniliowymi i przestudzić.
Wiśnie odsączyć.
Cytrynę spażyć i otrzeć z niej skórkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. 
Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku. Następnie na przemian (w kilku partiach) dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko z cukrem waniliowym-całość dokładnie utrzeć.
Wiśnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec około 75 minut (do "suchego patyczka").
Przygotować polewę: masło rozpuścić i zestawić z ognia, dodać do niego posiekaną czekoladę i pozostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać.
Przestudzoną polewą udekorować babkę.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcjach:
Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

piątek, 27 marca 2015

Drożdżówki z makiem


Moja kuchnia ostatnio przypomina domową piekarnię... 
Po chałce z kruszonką i chałce dyniowej przyszła pora na drożdżówki z masą makową:-)
Miękkie, pachnące i pełne makowego nadzienia... Pyszne... i o niebo lepsze od tych ze sklepu:-)




Składniki:
(na 9 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • 400 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko

Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Mleko podgrzać i dodać do niego rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki-wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać do niej wyrośnięte drożdże, resztę cukru i jajko-wymieszać.
 Na końcu wlać masło i dobrze wyrobić. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na nim rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę, od dłuższego boku. Następnie podzielić ją na 9 równych kawałków, a każdy z nich docisnąć poziomo trzonkiem drewnianej łyżki. 
Kawałki ciasta przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia, dużą blachą piekarnikową i posmarować rozbełtanym jajkiem.
 Drożdżówki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą).
Smacznego!



środa, 25 marca 2015

Chałka dyniowa




Po doskonałej chałce drożdżowej z kruszonką którą piekłam ostatnio, nabrałam ochoty na więcej tego typu wypieków i  dziś przyszła kolej na chałkę z dodatkiem puree z dyni (bo czego jak czego ale mrożonej dyni u mnie dostatek;-)) Taka chałka jest pyszna, mięciutka i ma piękny, żółty kolor...



Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży (+1 łyżeczka cukru, 2 łyżki letniego mleka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 200 g puree z dyni
  • 80 g letniego mleka

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru i mleko-rozmieszać i zostawić do czasu aż drożdże "ruszą". Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, puree i ciepłe mleko. Całość wymieszać, a następnie wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 części z których utoczyć wałeczki równej długości. Zlepić ich końce i zapleść warkocz.
Tak przygotowaną chałkę włożyć do małej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ją ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 
Po tym czasie posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem i obsypać sezamem.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Smacznego!



niedziela, 22 marca 2015

Kakaowe ciasto z pianką i wiśniami


Nareszcie! Komputer naprawiony i mogę wracać do Was z porcją nowych przepisów (a przez czas mojej nieobecności na blogu nazbierało się ich trochę;-))
A swój powrót świętuję przepysznym, kruchym, kakaowym ciastem z wiśniami i pianką...
Mówię Wam "niebo w gębie":-) 

Składniki:

Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kakaowa pianka:

  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. oleju

Dodatkowo:

  • mały słoik wiśni z kompotu

Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i całość wsiekać aż powstanie kruszonka. Wsypać cukier i wlać żółtka-wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. 
1/3 część zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pozostałym ciastem wylepić, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, formę o wymiarach 20x30 cm.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie wsypać przesiane przez sitko kakao z mąką ziemniaczaną. Na końcu wlać olej i ubijać jeszcze przez chwilę.
Na ciasto wyłożyć kakaową pianę, w nią wcisnąć, odsączone na sitku, wiśnie. 
Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z lodówki.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Smacznego!


sobota, 14 marca 2015

Chałka


Miękka, puszysta i pachnąca... z masłem lub powidłami idealna na niedzielne śniadanie:-)



Składniki:
(na 2 sztuki)

  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 5 łyżek cukru

Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki miękkiego masła

Dodatkowo:
  • 1 jajko


Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier i mleko-zostawić w ciepłym miejscu, na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i dodać do niej: rozczyn, masło, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
Jedną z nich podzielić na 3 równe części i utoczyć z nich wałeczki takiej samej długości. 
Ich końce skleić i zapleść warkocz. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie chałki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!



środa, 11 marca 2015

Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką


Świeża, cytrynowa i bardzo wiosenna drożdżowa strucla z twarogiem i kruszonką-przepyszna!
Przepis na nią pochodzi z książki: "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



Składniki:
(na 2 strucle)

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szkl. maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • skórka otarta z 2 cytryn

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią
  • 60 g roztopionego masła

Dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania strucli


Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne, uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 90 minut.
Nadzienie: wszystkie składniki nadzienia włożyć do miski, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x35 cm. Na jeden prostokąt ciasta wyłożyć połowę nadzienia (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (dolną część ciasta należy przykryć częścią wysmarowaną nadzieniem, a następnie złożyć jeszcze raz, zwijając jak roladę, boki należy podłożyć pod spód). Z drugą porcją ciasta i nadzienia należy postąpić tak samo.
Gotowe strucle ułożyć na dużej, piekarnikowej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć je mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Pomiędzy strucle należy włożyć zwinięty w rolkę papier do pieczenia (żeby się nie zetknęły podczas pieczenia).
Przed pieczeniem należy strucle nożem naciąć wzdłuż, prawie do samej blachy (nie rozcinając brzegów), posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki należy wymieszać i rozetrzeć między palcami).
Strucle piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 30 minut.
Smacznego!

piątek, 6 marca 2015

Calzone


Calzone to włoski, drożdżowy pieróg obficie nadziany różnymi pysznościami:-) Idealny na ciepłą kolację, lub imprezową przekąskę;-)
Ja swoje pierogi przygotowałam w wersji z: tuńczykiem, kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi i oscypkiem... I muszę Wam przyznać, że były przepyszne. 
Jednak jeżeli zdecydowanie jesteście typowymi mięsożercami i ta wersja Wam nie odpowiada, to nadzienie można przygotować np z kurczakiem lub mięsem mielonym i na pewno również będzie pysznie:-)



Składniki:
(na 4 sztuki)

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 50 g oscypka (lub innego wyrazistego sera)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Dodatkowo:
  • 1 jajko

Przygotować ciasto: drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż "ruszą".
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i wyrośnięte drożdże-całość dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Przygotować farsz: cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju, dodać przekrojone na pół pomidorki, sól, pieprz i bazylię-krotko podsmażyć (pomidorki mają tylko delikatnie zmięknąć). 
Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć do miseczki, dodać do niego: ketchup, oregano, trochę soli i pieprzu-wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Na połowę każdego placka wyłożyć po 1/4 masy z tuńczyka i podsmażonych pomidorków. oraz po pół łyżki kukurydzy. Ser pokroić w plastry i ułożyć go na farszu. Każdy placek złożyć na pól i zlepić jego brzegi (brzegi można lekko zwilżyć wodą).
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i na niej ułożyć pierogi, posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Smacznego!
Calzone doskonale smakuje z dodatkiem sosu np. czosnkowego:-)



poniedziałek, 2 marca 2015

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną


Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną autorstwa Nigelli Lawson (dodam tylko, że przepis jest po moich małych modyfikacjach;-))
Naprawdę warto je wypróbować:-)



Składniki:
(na około 30 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 g cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g grubo posiekanych orzechów (ja użyłam włoskich)
  • 100 g białej czekolady

Masło utrzeć z dodatkiem cukru brązowego i białego na gładki krem, następnie cały czas mieszając wbić jajko i wlać olejek waniliowy.
Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Sypkie składniki dodać do masy maślano-jajecznej i krótko zmiksować.
Następnie dodać: płatki owsiane, żurawinę, orzechy i posiekaną czekoladę-całość wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść małe porcje ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i delikatnie je spłaszczać. Tak przygotowane ciastka piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni C.
Smacznego!