sobota, 30 maja 2015

Drożdżówki z budyniem i musem rabarbarowym



Puszyste ciasto drożdżowe, słodki budyń, kwaśny mus rabarbarowy...
To wszystko pokryte chrupiącą kruszonką... 
Sami przyznajcie, trudno się oprzeć:-)

Składniki:
(na 9 sztuk)

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Budyń:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 300 ml mleka
Mus rabarbarowy:
  • 400 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w kawałki)
  • 100 g cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 60 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wszystkie sypkie składni ciasta wsypać do miski.
Jajko rozbełtać z mlekiem i wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką, a następnie wyrobić dłońmi, pod koniec wyrabiania wlać tłuszcz. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Przygotować mus: rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na chwilę (aż puści sok) przełożyć na głęboką patelnię i dusić do czasu aż rabarbar się rozpadnie, sok odparuje i powstanie gładki mus-przestudzić.
W 1/2 szkl, mleka rozprowadzić proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń, zmniejszyć ogień i gotować (cały czas mieszając) do czasu aż budyń zgęstnieje. 
Budyń przelać do miseczki, którą przykryć folią spożywczą-odstawić do wystudzenia.
Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsypać do miski, wlać roztopione masło i całość wyrobić, do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 części, uformować z nich okrągłe bułeczki które układać (w sporych odległościach) na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Przykryć je ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie zrobić w bułeczkach zagłębienia, do których nakładać po 1 łyżce budyniu i po 1 łyżce musu rabarbarowego. 
Tak przygotowane drożdżówki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką.
Piec 25 minut w temp. 190 stopni C. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce.
Smacznego!



sobota, 23 maja 2015

Czekoladowa granola z suszonymi śliwkami


Jeśli lubicie suszone śliwki w czekoladzie mam dziś dla Was przepis na śniadaniową wersję tego przysmaku:-)
Zachęcam do spróbowania:-)
Przepis na granolę (po moich małych modyfikacjach) pochodzi z tego bloga.



Składniki:
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 170 g miodu
  • 80 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 300 g suszonych śliwek
  • 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 50 g posiekanej, mlecznej czekolady


W misce wymieszać płatki owsiane i orzechy. 
W małym garnuszku podgrzać miód z: cukrem, solą, olejem, cynamonem, olejkiem waniliowym i kakao (podgrzewać do czasu połączenia się składników).
Masę wlać do płatków i bardzo dokładnie wymieszać.
Granolę wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. 
Piec 35 minut w temp 170 stopni C (mieszając co jakiś czas).
Do upieczonej, jeszcze gorącej, granoli dodać posiekane czekolady i dokładnie wymieszać. 
Na końcu dodać posiekane, suszone śliwki.
Smacznego!


sobota, 16 maja 2015

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


To ciasto, to pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
Owoce:
  • 500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w małe kawałki)


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło-całość wsiekać aż powstanie "kruszonka".
Następnie dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
 Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 ciasta. 
Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Większą część ciasta rozwałkować  i wylepić nią, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę o wymiarach 25x35 cm. 
Ciasto podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. 
Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar.
Podgrzać 2 i 1/2 szkl. mleka, w pozostałym rozrobić budyń z cukrem wlać do wrzącego mleka i zagotować. Gorący budyń wylać na rabarbar.
Na budyń zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) schłodzone ciasto.
Całość piec 45 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!


wtorek, 12 maja 2015

Batonik a'la Bounty


Dla wszystkich wielbicieli kokosu... Rajski batonik o niebo lepszy od wersji dostępnej w sklepie...;-)
Przepis pochodzi z tego bloga.


 

Składniki:
(na 12 sztuk)

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g mleka w proszku
  • 100 ml słodzonego mleka skondensowego
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
W rondelku podgrzać mleko skondensowane z masłem (całość podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła). 
Gorącą masę wlać do naczynia z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Płaską, niewielką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej układać uformowane, ze schłodzonej masy kokosowej, batoniki.
Batoniki schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblewać nią batoniki, a następnie ponownie włożyć je (na 30 minut) do lodówki.
Smacznego!



czwartek, 7 maja 2015

Tarta na cieście francuskim z wędzonym kurczakiem, pomidorami i pieczarkami


Prostszego przepisu na tarę chyba nie ma...w każdym razie ja takiego nie znam;-) 
Ciasto francuskie, wędzona pierś kurczaka, pomidory z puszki, pieczarki... to produkty z których w kilka chwil wyczarujecie pyszne danie:-) 

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 400 g wędzonej piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Pieczarki pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć ma maśle.
Pomidory przełożyć na głęboką patelnię, dodać drobno pokrojony czosnek i bazylię- całość podgrzewać do zredukowania sosu. 
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i razem z pieczarkami dodać do pomidorowego sosu-doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie przełożyć do formy na tartę i lekko docisnąć. 
Następnie na cieście rozsmarować farsz.
Tartę piec 35 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!



sobota, 2 maja 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem na mleku skondensowanym


Majówka to zawsze dla mnie otwarcie rabarbarowego sezonu:-) 
Tym razem rozpoczęłam go przepysznym, karmelowo-maślanym w smaku, ciastem ucieranym z rabarbarem właśnie:-) Pycha!



Składniki:
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku, następnie wlać mleko. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. 
Na cieście ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. 
Piec około 60 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!