niedziela, 30 sierpnia 2015

Muffiny z borówkami


Jakiś czas temu na blogu Lawendowy dom pojawił się przepis na najzwyklejsze muffiny z owocami... 
Wypróbowałam go i z czystym sumieniem mogę Wam polecić :-) 
Muffiny według tego przepisu są nie tylko najzwyklejsze i najprostsze do przygotowania ale także najsmaczniejsze ze wszystkich jakie do tej pory jadłam ;-)
Spróbujcie i przekonajcie się sami!



Składniki:
(na 14 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 200 g dowolnych owoców (u mnie borówki amerykańskie)

Osobno zmieszać składniki suche, osobno mokre. Następnie w jednej misce połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Zrobić to niedbale, za pomocą łyżki. Dodać owoce i raz jeszcze zamieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasto (do 2/3 wysokości foremki).
Piec 35 minut w temp. 190 stopni C. Upieczone i lekko przestudzone muffiny wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



piątek, 21 sierpnia 2015

Szarlotka polska


Przepisów na szarlotkę jest wiele... Na moim blogu też znajdziecie kilka wariacji na jej temat:-) 
Tym razem postawiłam na klasykę i upiekłam prostą szarlotkę na kruchym cieście według przepisu pochodzącego z książki Elizy Mórawskiej pt. "White Plate Słodkie".
Podałam ją z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną... ale i bez tych dodatków smakuje wyśmienicie :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g śmietany 18%
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • lody waniliowe
  • śmietana w sprayu


Przygotować ciasto: z wymienionych składników zagnieść ciasto (można to zrobić za pomocą robota), powinno być gładkie i nie powinno lepić się do rąk. Podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i mieszając chwilę podsmażyć. Gdy zaczną robić się miękkie dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Wystudzić.
Średniej wielkości formę, lub tortownicę (ja użyłam kwadratowej formy o wymiarach 25x25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jej spód wylepić połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 10 minut.
Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać je i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto. 
Całość piec kolejne 40 minut w temp. 190 stopni C.
Upieczone, wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.
Smacznego!


środa, 19 sierpnia 2015

Prosty makaron z pomidorami i cukinią


Uwielbiam lato... za słońce, za ciepło i za jego bogactwo owoców i warzyw:-)
Bo tylko teraz w kilka chwil, z zaledwie paru składników można przygotować szybki i pyszny obiad... 
O choćby taki sos do makaronu z pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. 
Prosty? Prosty! Można? Można!
Bo kiedy jak nie właśnie teraz...LATEM!




Składniki:
  • 250 g makaronu do spaghetti
  • 1 cukinia
  • 400 g pomidorów z puszki (można też oczywiście użyć świeżych, pozbawionych skórki pomidorów, ja jednak chciałam skrócić czas przygotowania tego dania do minimum ;-))
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, 
  • 2-3 łyżki oleju
  • kilka listków świeżej bazylii


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Cukinię umyć i pokroić w niewielkie kawałki (skórkę pozostawić), posolić ją i zostawić żeby puściła wodę. 
Na oleju zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku-smażyć przez około 5 minut.
Na drugiej patelni, na odrobinie oleju podsmażyć, cukinię z jednym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Następnie przełożyć cukinię do sosu pomidorowego, całość podsmażyć przez około 3 minuty, a następnie przyprawić do smaku: solą, pieprzem i ziołami.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu przelać sos i dokładnie wymieszać.
Smacznego!



piątek, 14 sierpnia 2015

Konfitura wiśniowa



Robicie przetwory? Ja każdego roku zapełniam moją małą spiżarnię po same brzegi:-)
Sezon na przetwory rozpoczynam konfiturą wiśniową...mówię Wam...istne cudo:-)



Składniki:
(na 3 słoiczki)
  • 1 i 1/2 kg wydrążonych wiśni
  • 1/2 kg cukru ( każdy powinien ją posłodzić według własnego uznania)
  • 1/4 szkl. wrzącej wody


Cukier wsypać do rondla, zalać go wodą i rozpuścić. Następnie, do powstałego syropu, wrzucić wiśnie. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 30 minut (co jakiś czas delikatnie mieszać i zdejmować białą pianę która tworzy się na konfiturze).
Konfiturę wystudzić i pozostawić do następnego dnia.
Smażyć ją przez kolejne 2 dni, do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować (w garnku z gorącą wodą) przez 15-20 minut od momentu zagotowania. 
Smacznego!


wtorek, 11 sierpnia 2015

Małe szarlotki sypane


Myślę, że przepis na szarlotkę sypaną zna każdy z Was (gdyby jednak tak nie było to znajdziecie 
go tutaj :-)) 
Ja proponuję Wam dzisiaj taką szarlotkę tylko, że w wersji mini :-) 
Zapewniam, że smakują tak samo pysznie, a wyglądają... po prostu uroczo. Prawda?;-)
Przepis pochodzi z książki: "Pyszne 25" A. Starmach



Składniki:
(na 8 małych szarlotek)
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (+ do wysmarowania foremek)


Jabłka należy: umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać je z sokiem z cytryny.
W osobnej miseczce połączyć: kaszkę, mąkę i cukier. Masło pokroić w cienkie plasterki.
Foremki na muffinki wysmarować masłem, na ich dno wsypać kopiastą łyżkę suchych składników, na nich ułożyć kilka plasterków masła i 2 łyżki jabłek (całość ugnieść). 
Następnie na jabłka wysypać znowu po łyżce suchych składników a na nich ułożyć masło. 
Tak przygotowane szarlotki należy piec 20 minut w temp. 200 stopni C. 
Upieczone szarlotki można wyjąć z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!



niedziela, 9 sierpnia 2015

Bruschetta


Dziś kolacja w letnim, lekkim, włoskim stylu... Zapraszam na bruschette :-)

Składniki: 
  • 1 bagietka
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 pomidory
  • 10 czarnych oliwek z zalewy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Bagietkę pokroić na kromki grubości około 2 cm, podpiec je w piekarniku w temp. 160 stopni C przez około 5 minut (aż zrobią się chrupiące). Każdą kromkę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Oliwki pokroić w plasterki, listki bazylii porwać na mniejsze kawałki-dodać do pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną salsę wykładać na podpieczone, natarte czosnkiem kromki bagietki.
Smacznego!





czwartek, 6 sierpnia 2015

Ziołowy chłodnik z chrupiącymi grzankami


Kiedy za oknem żar leje się z nieba i ostatnią rzeczą o jakiej marzycie jest przebywanie w kuchni, a na obiad jednak coś zrobić trzeba, to polecam Wam gorąco (choć wiem, że przy obecnie panujących temperaturach nie jest to odpowiednie słowo ;-)) przygotować ten oto orzeźwiający, ziołowy chłodnik z chrupiącymi grzankami... Nie będziecie żałować:-)

Składniki:
(porcja dla 2 osób)
  • 300 ml kefiru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Grzanki:
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 łyżki oliwy

Do miski, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć: ogórka i rzodkiewki, pomidora pokroić w niewielką kostkę. Umyty szczypiorek i koperek drobno posiekać-wrzucić do warzyw. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalać kefirem i jogurtem naturalnym, wlać oliwę, przyprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać. Chłodnik wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować grzanki: na patelni na 2 łyżkach oleju przyrumienić pokrojone w kostkę pieczywo.
Chłodnik podawać z grzankami udekorowany pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Smacznego!



wtorek, 4 sierpnia 2015

Waniliowy ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami


Jestem! Wróciłam! Już na dobre zadomowiłam się w nowej kuchni! :-)
Jest piękna i wygląda dokładnie tak jak sobie wymarzyłam...aż mi się nie chce z niej wychodzić:-)
Tak więc przygotujcie się na znacznie większą ilość przepisów i moją wzmożoną aktywność na blogu;-)
Zaczynam przepysznym, kremowym i delikatnym ryżem na mleku z oblepionymi karmelem papierówkami... Pycha!
Inspiracja: książka A. Starmach "Pyszne 25".



Składniki:
(na 2 porcje)

Ryż:
  • 100 g ryżu
  • 200 ml mleka 2 %
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Karmelizowane jabłka:
  • 4 jabłka (u mnie małe papierówki)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Ryż wsypać do rondelka, wlać do niego mleko, śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować go 20-25 minut.
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. 
Patelnię rozgrzać wsypać na nią cukier, a gdy się rozpuści dodać masło, wymieszać, a następnie wrzucić jabłka. Chwilę poddusić i dodać cynamon-wymieszać.
Ryż przełożyć do 2 miseczek, na jego wierzchu ułożyć jabłka.
Smacznego!