wtorek, 29 września 2015

Placuszki z cukinii z sosem cebulowym


Delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania placuszki z cukinii...z dodatkiem sosu cebulowego (który jest pyszny:-)) smakują wyśmienicie :-)

Składniki:

Placuszki:
(na 10-12 sztuk)
  • 1 cukinia (około 300g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść posiekanego, świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sos cebulowy:
  • 10 dag serka almette śmietankowego
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Mąkę przesiać do miski, dodać do niej szczyptę soli i pieprzu. Wbić jajko i wlać mleko-wymieszać rózgą. 
Cukinię umyć i (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wraz z koperkiem i drobno posiekaną cebulą dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki (po około 2 minuty z każdej strony), które odsączać na ręczniku papierowym.
Przygotować sos: serek wymieszać z jogurtem, dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekaną pietruszkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placuszki podawać z cebulowym sosem.
Smacznego!


czwartek, 24 września 2015

Prażone jabłka


Prażone jabłka na szarlotkę... 
Robicie?
U mnie zajmują pół spiżarni ;-) 



Składniki:
(na 5 średniej wielkości słoików)

  • 3 kg jabłek 
  • 500 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i podzielić na niewielkie części.
Tak przygotowane owoce przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać do nich sok z cytryny i dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać i ustawić na kuchence, na niewielkim płomieniu. 
Jabłka mają się pomału prażyć (około 1 godziny), do czasu aż zaczną się rozpadać (jednak nie ma się z nich zrobić mus, kawałki owoców powinny być widoczne). 
Po tym czasie gorące jabłka przełożyć do wypażonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować (w garnku z gorącą wodą) przez 15-20 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!


poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka Caprese


O tej porze roku, kiedy pomidory takie pyszne, grzechem byłoby jej nie zrobić... :-)

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 2 duże pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Ser odsączyć i również pokroić w plastry.
Na dwóch niewielkich półmiskach układać naprzemiennie plastry pomidora i sera.
Następnie całość skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Udekorować listkami bazylii.
Smacznego!



Do tej sałatki idealnie pasuje świeża, ziołowa bułeczka, na którą przepis znajdziecie tutaj ;-)



sobota, 19 września 2015

Tarta cytrynowa


Bardzo lekka, świeża i orzeźwiająca tarta cytrynowa. To propozycja dla wszystkich tych którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.
Przepis pochodzi z książki: Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".



Składniki:

Ciasto:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić (można to zrobić za pomocą robota). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć (wysmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną) formę do tarty o średnicy 24 cm. Cisto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na jego wierzch wysypać fasolę (która obciąży ciasto). Tak przygotowany spód podpiekać przez 15 minut w temp. 200 stopni C. Następnie usunąć fasolę oraz papier i podpiec go jeszcze przez około 5 minut (spód powinien się przyrumienić).
Przygotować nadzienie: jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, gdy masa będzie puszysta dodać mąkę, sok i skórkę cytrynową-krótko zmiksować. Tak przygotowane nadzienie wylać na podpieczony spód. Całość piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie spiekło.
Upieczoną i wystudzoną tartę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypać ją cukrem pudrem.
Smacznego!



wtorek, 15 września 2015

Ziołowe bułki z pomidorami


Wyraziste w smaku ziołowo-pomidorowe bułeczki... Doskonałe z wszelkimi wytrawnymi dodatkami :-)
Przepis (po moich bardzo małych modyfikacjach) pochodzi z sierpniowego numeru miesięcznika "Moje gotowanie".




Składniki:
(na 8 sztuk)
Zaczyn:

  • 1 dag świeżych drożdży
  • 20 dag mąki typ 650
  • 4 łyżki letniej wody

Ciasto:

  • 1 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 35 dag mąki typ 650
  • 1 szkl. letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 suszone pomidory z oliwy (dokładnie odsączone)
  • kilka pomidorków koktajlowych

Zaczyn: w 4 łyżkach letniej wody rozpuścić drożdże, wymieszać je z przesianą mąką i odstawić na noc, pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
Następnego dnia zrobić ciasto: drożdże wymieszać dokładnie z mlekiem i zaczynem, oliwą i szklanką letniej wody. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę i sól. Po wsypaniu całej mąki wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (musi potroić objętość). 
Po tym czasie dodać do niego zioła, bardzo drobno posiekane suszone pomidory i ponownie szybko zagnieść. 
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować z nich dość płaskie bułeczki. 
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Pomidorki pokroić w plastry, osuszyć je ręcznikiem papierowym i po jednym ułożyć na każdej bułce. Tak przygotowane bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C i piec przez 20 minut. 
Upieczone, gorące bułeczki wystudzić na kratce.
Smacznego!




piątek, 11 września 2015

Rolada z malinami


To pierwsza rolada jaką przygotowałam (no może druga...pierwszej jednak bym Wam nie 
pokazała ;-)) Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne do zrobienia ciasto... Ot zwykły biszkopt, krem na bazie śmietanki i maliny. Prosto a jakże efektownie :-) Prawda?



Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 1/2 szkl. wrzącej wody)
  • 100 g malin
Polewa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 50 g czekolady deserowej
Do dekoracji:
  • kilka malin
  • listki mięty


Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 35x45 cm i piec 25 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu gorący biszkopt przełożyć na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć z niego papier i delikatnie zwinąć w rulon. Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno, do niej wlać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Krem pozostawić na 10 minut w chłodnym miejscu żeby zaczął tężeć.
Po tym czasie delikatnie rozwinąć biszkopt, rozprowadzić na nim krem i ułożyć maliny, następnie zwinąć roladę. 
Tak przygotowane ciasto włożyć na około 2 godziny do lodówki (łączeniem do dołu).
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać, gdy będzie bardzo gorąca zdjąć ją z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę-odstawić na 5 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie wymieszać aby powstała gładka i błyszcząca masa. Polewę zostawić do przestudzenia.
Roladę udekorować polewą, malinami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!




niedziela, 6 września 2015

Placek ze śliwkami i bezą


Sezon śliwkowy w pełni więc poza usmażeniem powideł trzeba koniecznie upiec ciasto z dodatkiem tych owoców:-) Mój wybór padł na placek ze śliwkami i bezą, Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla".
Kruche, maślane ciasto, śliwki i słodka, chrupiąca beza to połączenie które sprawia, że trudno sobie odmówić kolejnego kawałka tego placka :-)



Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 20 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 420 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia

Owoce:
  • 800 g śliwek węgierek (umytych, pozbawionych pestek i przekrojonych na pół)
  • 1 łyżeczka cynamonu wymieszana z 1 opakowaniem cukru waniliowego

Beza:
  • 6 białek
  • 200 g cukru


Przygotować ciasto: masło zmiksować. Do masła stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta, ciągle miksując, dodać żółtka. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (do momentu uzyskania konsystencji kruszonki).
Garść kruszonki odłożyć, a pozostałą równomiernie rozsypać na, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blaszce o wymiarach 35x45 cm. Kruszonkę docisnąć i ułożyć na niej śliwki. 
Śliwki oprószyć cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodać cukier. 
Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na ciasto w taki sposób aby powstał poprzeczny wzór "kratki". 
Białko posypać pozostawioną kruszonką, tak aby było jej więcej tam gdzie nie ma bezy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 20 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C i piec jeszcze 35 minut.
Smacznego!



czwartek, 3 września 2015

Ciastka francuskie z ryżem, szpinakiem i serem feta


Ciastka francuskie w wersji wytrawnej... Dlaczego nie? Takie też bardzo lubimy :-)
Tym razem przygotowałam nadzienie z ryżu, szpinaku i sera typu feta...
Było naprawdę pysznie...



Składniki:
(na 12 ciastek)
  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 g ryżu
  • 100 g sera typy feta
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Ryż ugotować. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na oleju, dodać do niego 2 ząbki, przeciśniętego przez praskę, czosnku i jeszcze chwilę poddusić. Do przestudzonego szpinaku dodać ryż i pokrojony w niewielką kostkę ser. Całość wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem (uważać z ilością dodawanej soli ponieważ ser jest bardzo słony).
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów, na każdy z nich nałożyć łyżkę farszu. 
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepiać je tworząc trójkątne ciastka. 
Tak samo postąpić z 2 płatem ciasta i pozostałym farszem. 
Gotowe ciastka układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować ich wierzch rozbełtanym jajkiem i piec przez 15-20 minut w temp. 220 stopni C.  
Smacznego!