sobota, 10 października 2015

Roladki z piersi kurczaka z warzywami


Delikatna i soczysta (dzięki temu, że zawinięta w plasterek szynki) pierś z kurczaka wypełniona samymi pysznościami: cukinią, marchewką, gałązkami tymianku... 
Najpierw podsmażona na maśle, a następnie uduszona w bulionie z dodatkiem warzyw... 
Mówię Wam przepyszna :-)
Mi to danie smakowało tym bardziej, że zostało przygotowane przez mojego Męża :-)




Składniki:


  • 6 plastrów (delikatnie rozbitej) piersi z kurczaka
  • 6 plastrów szynki lub wędzonego boczku
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 12 małych ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2-2 szkl. bulionu drobiowego 
  • sól i pieprz

Ziemniaki wyszorować szczoteczką (nie obierać),delikatnie naciąć, przyprawić solą (jeśli macie duże ziemniaki należy je pokroić na połówki lub ćwiartki, bo inaczej mogą się nie upiec). 
Obraną marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić w słupki.
Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć na nim marchewkę, cukinię i gałązkę tymianku. Mięso zwinąć w roladkę, owinąć plastrem szynki lub boczku i spiąć wykałaczką, żeby się nie rozpadło. W taki sposób postąpić z pozostałym mięsem.
Roladki krótko podsmażyć na maśle. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym razem z ziemniakami, pokrojoną w piórka cebulą i pozostałymi z nadzienia warzywami. 
Całość zalać 1 i 1/2 szkl. bulionu (w razie potrzeby można go w trakcie pieczenia dolać), przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 30 minut.
Smacznego!



piątek, 2 października 2015

Czekoladowy tort z owocami


A co powiecie na taki tort...? 
Intensywne w smaku, kakaowe, wilgotne ciasto, delikatny krem na bazie serka mascarpone i frużelina owocowa... 
Brzmi fantastycznie-prawda? A jak smakuje... :-)
Przepis na ten tort pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery"




Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina owocowa:
  • 250 g owoców (u mnie to: borówki, maliny i truskawki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody)
Do dekoracji:
  • świeże owoce


Przygotować ciasto: w misce lekko roztrzepać jajka, dodać do nich: mleko, olej, cukier i ekstrakt
waniliowy-wymieszać do połączenia składników.
Do drugiego naczynia przesiać: mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Sypkie składniki dodać do mokrych i całość połączyć za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Tak przygotowane ciasto przelać do, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy o średnicy 20 cm. Piec je przez 50 minut (do suchego patyczka) w temp. 170 stopni C.
Upieczone, wystudzone ciasto wyjąć z formy i odciąć z niego wyrośniętą "górkę" którą następnie drobno pokruszyć. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Krem: wszystkie składniki kremu powinny być schłodzone. Serek ubić razem ze śmietaną na gęsty krem. Pod koniec dodać do niego cukier i ekstrakt waniliowy.
Frużelina: do małego garnka przełożyć owoce, zasypać je cukrem i podgrzewać na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści (nie należy doprowadzać owoców do wrzenia). Dodać cytrynę i mąkę rozrobioną w wodzie, lekko podgrzać, cały czas mieszając-zdjąć z ognia. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę (robić to ostrożnie, żeby nie zrobiły się grudki).
Frużelinę schłodzić, wtedy zgęstnieje (powinna mieć konsystencję kisielu).
Złożenie tortu: jeden blat tortu ułożyć na paterze, na niego wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny-równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim blatem, posmarować go resztą kremu i frużeliny. Na górę wysypać pokruszone wcześniej ciasto. Całość udekorować owocami.
Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego!