poniedziałek, 30 listopada 2015

Fondant z płynną czekoladą


Obłędnie czekoladowy deser..., doskonały na poprawę humoru w taki chłodny, jesienny, ponury dzień jak dziś...
A przepis na niego pochodzi z książki pt. "Pyszne 25" autorstwa A. Starmach (po moich niewielkich zmianach :-))




Składniki:
(na 4 foremki)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 jajka
Do dekoracji: 
  • 4 kostki białej czekolady (posiekanej)
  • kilka mrożonych malin


W małym rondelku rozpuścić masło, gdy będzie bardzo gorące, zdjąć je z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę, zostawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać, tak żeby powstała gładka masa. 
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i kakao, a po chwili roztopioną czekoladę z masłem-wymieszać. 
Masę przelać do,wysmarowanych masłem, kokilek lub foremek na muffinki i zapiekać przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. (Masa powinna być w środku płynna).
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, udekorowane posiekaną białą czekoladą i mrożonymi malinami.
Smacznego!




czwartek, 26 listopada 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego... 
Idealne danie obiadowe w zimny, ponury, jesienny dzień.



Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
Sos:
  • 250 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 10 dag startego, żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pierz


Ziemniaki pokroić w plasterki.
Cebulę drobno posiekać i połączyć z mięsem, wbić jajka. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem.
Średniej wielkości naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć mięso-wyrównać i przykryć pozostałymi ziemniakami. Całość zalać sosem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 50 minut.
Smacznego!



niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto na piernik staropolski-dojrzewający


Rok temu po raz pierwszy na Święta Bożego Narodzenia upiekłam piernik staropolski dojrzewający...aromatyczny, delikatny, rozpływający się w ustach, przełożony samodzielnie usmażonymi jesienią powidłami...przepyszny. 
Moje ciasto na ten piernik już od tygodnia leżakuje w spiżarni, a ja dziś podaję Wam na nie przepis (który pochodzi z bloga Moje wypieki) a kilka dni przed Świętami pokażę na blogu końcowy efekt mojej pracy...:-)
P.S. Na zdjęciu znajduję się również misa z ciastem na "pierniczki dojrzewające", na które przepis znajdziecie tutaj :-)

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g miodu naturalnego
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 opakowania (po 40 g) przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
  • 1 kg powideł śliwkowych


Miód, cukier i masło podgrzać, stopniowo doprowadzić do wrzenia, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać: mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika-ciasto starannie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia. Przykryć je ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
Piec na 5-7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy o wymiarach 39x26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm, przełożyć na blaszkę, wyrównać.
Piec przez 15-20 minut w temp. 170 stopni C.
Piernik mocno wyrośnie.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć. Ciasto odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie piernik podzielić na 3 części (uzyskamy 3 pierniki o wymiarach 13x26 cm) i udekorować polewą czekoladową lub lukrem.
C.d.n... :-)

wtorek, 17 listopada 2015

Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkami i cynamonem


Zapewniam Was, że takie urocze muffinki w kształcie ślimaczków z pysznym jabłkowo-cynamonowym nadzieniem skuszą każdego:-) Zapraszam:-)
Przepis na muffiny pochodzi z tego bloga. 





Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g mała
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka (do posmarowania muffinek)
  • 1 łyżka brązowego cukru



Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową.
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka i zasypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru-wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Masło roztopić i przestudzić.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać do niej: sól, żółtko, resztę mleka, cukru i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać przestudzone masło.
Wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę, żeby wyrosło.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, dodać do niego cukier i cynamon-wymieszać.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokątny, cienki placek.
Na jego całej powierzchni rozsmarować cynamonowe masło i równomiernie rozłożyć jabłka.
Placek zwinąć w ciasny rulon (wzdłuż krótszego boku) i pokroić na 10 części (3-3,5 cm).
Formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką, ułożyć w niej kawałki ciasta, posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać brązowym cukrem. 
Tak przygotowane babeczki zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Muffiny piec przez 20 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić je na kratce.
Smacznego!



niedziela, 15 listopada 2015

Ciasto wiewiórka


Nieobecność na blogu dłużyła mi się strasznie...:-(
Awaria komputera okazała się na tyle poważna, że trzeba go było wymienić na nowszy model, ten który się popsuł miał już swoje lata...tak więc... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło;-)
No ale ja w tym czasie nie próżnowałam, o nie! Piekłam, gotowałam i spędzałam długie godziny w kuchni:-)
Mój powrót do blogosfery będę świętowała na słodko, typowo jesiennym, pełnym jabłek i orzechów ciastem...
Zapraszam Was na kawałek wiewiórki ;-)



Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szkl. posiekanych orzechów laskowych
  • 3 jabłka

Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. 
Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. 
Sypkie składniki dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Następnie wlać olej. 
Na samym końcu dodać orzechy oraz jabłka (obrane ze skórki i pokrojone na niewielkie kawałki). Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Ciasto przelać do, wyłożonej papierem do pieczenia, formy o wymiarach 20x25 cm i piec przez 45 minut w temp. 180 stopni C.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji:

Jesienne słodkości!