wtorek, 29 grudnia 2015

Kasza kuskus z warzywami


Po świętach, kiedy to wszyscy zapominają o diecie i o tym, że za kilka dni trzeba się będzie wbić w sylwestrową kreację ;-) taka kasza z dodatkiem warzyw idealnie sprawdzi się jako lekki obiad lub też zdrowa przekąska w pracy.



Składniki:
  • 20 dag kaszy kuskus
  • 6 suszonych pomidorów 
  • 6 łyżek oliwy (tej z suszonych pomidorów)
  • 2 świeże pomidory
  • 1 duży, zielony ogórek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • sól i pieprz
  • szczypta słodkiej, sproszkowanej papryki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki


Kaszę zalać gorącą wodą (1 i 1/4 szkl) i odstawić na 5 minut żeby napęczniała.
Do ciepłej kaszy dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz oliwę-dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone w kostkę: świeże pomidory, mozzarellę i obranego ze skórki, ogórka.
Zioła umyć, drobno posiekać i dodać do kaszy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku: solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!


czwartek, 24 grudnia 2015

Piernik staropolski i Świąteczne Życzenia


Kochani dziś, wcześniej już obiecane, zdjęcie gotowego piernika staropolskiego, dojrzewającego :-)
Wygląda fantastycznie, prawda? I tak też smakuje..., bo już zdążyliśmy spróbować po kawałeczku...;-)


Wszystkim Czytelnikom bloga "Babka z rodzynkiem" pragniemy złożyć Najserdeczniejsze Życzenia:
Zdrowych, Radosnych, Ciepłych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.
Edyta i Michał

środa, 23 grudnia 2015

Kruche, cynamonowe gwiazdki z czekoladą


Podczas tej całej przedświątecznej bieganiny miło jest odsapnąć przez chwilę z kubkiem kawy lub herbaty i kruchym, cynamonowym ciasteczkiem w dłoni...:-) Prawda? :-)



Składniki:
(na 25-30 ciasteczek)

  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kolorowa, cukrowa posypka
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto (można też zagnieść ciasto dłońmi).
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folę spożywczą i umieścić w lodówce na około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto, na grubość około 4 mm i wykrawać z niego ciasteczka w kształcie gwiazdki. 
Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 12-15 minut w temp. 180 stopni C.
Ciastka studzić na kratce. Po wystudzeniu dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, posypką cukrową i wiórkami.
Smacznego!



niedziela, 20 grudnia 2015

Choinki z piernika


Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż... tak więc ja nadal pozostaję w temacie jadalnych, słodkich, świątecznych prezentów...:-)
Tym razem są to przeurocze, piernikowe choinki ozdobione śnieżnobiałym lukrem królewskim... 
Cudne prawda? :-)



Składniki:
(na 10 choinek)

Ciasto:
  • 5 szkl. mąki pszennej (można odjąć 2-4 łyżki mąki i zastąpić je kakao, uzyskamy wtedy ciemniejszy kolor pierniczków)
  • 230 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników
  • szczypta soli
Lukier:
  • 4 białka
  • 4 szkl. cukru pudru


Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, sodę, przyprawę korzenną, sól i ewentualnie kakao przesiać. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód i zmiksować.
Wbić jajko i ponownie utrzeć. Dodać sypkie składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny.
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać je na grubość 3-4 mm i wykrawać różnej wielkości gwiazdki oraz 10 okrągłych pierników (które będą podstawą choinek).
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 8 minut (duże pierniczki) i 4-5 minut (małe pierniczki), po upieczeniu studzić je na kratce.
Przygotować lukier:białka ubić na bardzo sztywną pianę i stopniowo łyżka po łyżce dodawać do niej cukier puder, cały czas ucierając lukier.
Na okrągły pierniczek, który jest podstawą choinki kłaść łyżkę lukru, równomiernie go rozprowadzić i przykryć kolejnym mniejszym ciasteczkiem (i tak kilka razy). Z ostatniego najmniejszego ciasteczka zrobić gwiazdkę na szczycie choinki. 
Odstawić do całkowitego wystygnięcia lukru.
Przepis na choinki pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".




Ten przepis bierze udział w akcji:
Świąteczne słodkości! 2015

czwartek, 10 grudnia 2015

Cytrynowe trufelki z białej czekolady i mascarpone


Przepyszne, kremowe i lekkie, o delikatnym cytrynowym smaku, trufelki na bazie serka mascarpone...
Zapakowane w celofan z kolorową wstążkę doskonale się sprawdzą jako słodki, jadalny prezent dla kogoś bliskiego pod choinkę...:-)
A Wy lubicie takie prezenty?






Składniki:
(na około 25 sztuk)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szkl. pełnego mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Do dekoracji:
  • 150 g dowolnej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej, lub kilka łyżek ciemnego kakao)


Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej-przestudzić.
Cytryny sparzyć, otrzeć z nich skórkę, z jednej wycisnąć sok.
Serek, mleko w proszku i białą czekoladę zmiksować na gładką, jednolitą masę. Powoli dolewać sok i dodawać skórkę cytrynową (cały czas miksując).
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
Kiedy masa zgęstnieje formować z niej kulki (wielkości orzecha włoskiego), układać je na talerzu i ponownie wstawić do lodówki (na całą noc).
Po tym czasie trufle udekorować w dowolny sposób (obtoczyć je w roztopionej czekoladzie lub w kakao).
Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Smacznego!
Przepis na trufelki pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



niedziela, 6 grudnia 2015

"Stemplowane" kruche ciasteczka z miodem i przyprawami korzennymi


Dziś Mikołajki, najwyższa to pora żeby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne, pachnące cynamonem i skórką pomarańczową przepisy;-) 
Cykl takich właśnie przepisów rozpoczynam cudownie kruchymi, maślano-korzennymi "ostemplowanymi"  w świąteczne wzory ciasteczkami :-)




Składniki:
(na 2 blachy pełne ciasteczek)
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika


Wszystkie składniki ciasta należy umieścić w misce i szybko zagnieść (można to także zrobić za pomocą robota).
Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm (można je podsypać odrobiną mąki). 
Z ciasta wycinać okrągłe ciastka,układać ja na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykładać stempelki i odciskać wzór.
Tak przygotowane ciasteczka piec przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu ciastka studzić na kratce.
Smacznego!
Przepis na ciastka pochodzi z tego bloga.



czwartek, 3 grudnia 2015

Chleb na drożdżach z płatkami owsianymi


Nie ma to jak samodzielnie upieczone,domowe pieczywo...
Jego przygotowanie wymaga trochę czasu ale efekt końcowy jest znakomity :-)



Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 ml wody
  • 150 g płatków owsianych (dodatkowo 2-3 łyżki do podsypania)
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozkruszyć, dodać do nich 100 ml wody i 100 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce, aby powstał szybki zaczyn.
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia, a następnie zalać resztą wody, żeby zmiękły.
Gdy zaczyn będzie gotowy połączyć go z płatkami i pozostałymi składnikami.
Całość wyrabiać przez kilka minut do czasu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne (ciasto jest dość rzadkie).
Miskę z ciastem zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 i 1/2-2 godziny, żeby ciasto wyrosło (powinno podwoić swoją objętość).
Średniej wielkości keksówkę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi i przełożyć do niej ciasto. Przykryć je ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 1-1 i 1/2 godz.
Po tym czasie ciasto naciąć u góry, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. 
Piec 40-45 minut w temp. 220 stopni C we wcześniej zaparowanym piekarniku.
Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".