wtorek, 5 stycznia 2016

Bułki jogurtowe


Oj dawno na blogu nie pojawił się żaden przepis na pieczywo...bo nie ukrywam, że w okresie świąt skupiłam się głównie na wypiekaniu:pierników, serników i makowca...;-)
Teraz jednak nadrabiam zaległości i na nowo uruchamiam moją domową piekarnię :-)
Zaczynam od bułeczek jogurtowych według przepisu Elizy Mórawskiej, są naprawdę łatwe do przygotowania i przepyszne :-) Zachęcam do ich spróbowania...



Składniki:
(na około 8 sztuk)
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i odstawić na około 15 minut do spienienia.
(Jeśli używacie suchych drożdży wystarczy je po prostu połączyć z pozostałymi składnikami).
Do miski wsypać mąkę i sól, wlać rozczyn, pozostałą wodę i jogurt.
Zagnieść elastyczne ciasto, ręcznie lub mikserem. 
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki i ułożyć je na blasze, lub w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Piec przez około 20-25 minut w temp. 210 stopni C. Ostudzić na kratce.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Wszamała bym ze dwie takie bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham domowe pieczywo! Ja wczoraj piekłam drożdżowe bułeczki z owocami i już ich nie ma;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wcale mnie to nie dziwi ;-) Ja sama uwielbiam takie bułeczki z owocami :-)

      Usuń
  3. Idealne na błogie śniadanko:) Spisuję przepis, bo Twoje przepisy są sprawdzone i bardzo smaczne.
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja już zapisuję przepis, bo wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne bułki :) Takie jogurtowe muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne bułeczki, takie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi narobiłaś ochoty na takie bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń