wtorek, 19 stycznia 2016

Kokosanki kakaowe


Na blogu pojawiła się już klasyczna wersja tych ciasteczek (przepis znajdziecie tutaj)-za którymi ja przepadam :-) 
Dziś mam dla Was przepis na kokosanki o kakaowym smaku i delikatnym rumowym aromacie...zapewniam, że są równie pyszne :-)
Proponuję wypróbować oba te przepisy i przekonać się które smakują Wam bardziej ;-)



Składniki:
(na 20 sztuk)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka olejku rumowego

Masło rozpuścić w rondelku, do niego dodać cukier i mleko-całość podgrzewać do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. 
Masę zdjąć z ognia i dodać wiórki kokosowe-wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do nich mąkę i kakao, a na końcu masę kokosową-całość delikatnie wymieszać.
Niewielkie porcje ciasta nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową.
Kokosanki piec 15-20 minut w temp. 180 stopni C. 
Po upieczeniu gdy ciastka trochę przestygną przełożyć je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki Pauliny Stępień "Mała wielka uczta".



7 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam i aż mi się zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie!!!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystko, co kokosowe <3 myślę, że połączenie z kakao musi być mega smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym takich kokosanek, bo uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawa i te małe kokosowe - duet idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ! Ja ostatnio robiłam tartę kokosową, ale to troszkę co innego :) Taką kokosankę można spokojnie zabrać jako przekąskę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń