czwartek, 7 stycznia 2016

Makaron penne ze szpinakiem i serem pleśniowym


To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom szpinaku, który z dodatkiem ostrego, pleśniowego sera smakuje znakomicie.




Składniki:


  • 400 g makaronu penne
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, gdy się zeszkli wrzucić szpinak i dusić go do chwili gdy woda odparuje prawie całkowicie.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kosteczkę ser, który dokładnie rozmieszać w gorącym szpinaku.
Na końcu wlać śmietankę-wymieszać i jeszcze chwilę dusić.
Sos doprawić solą i pieprzem.
Gotowy sos wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego!
P.S. To danie zostało przygotowane przez mojego Męża :-)



11 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony w każdej postaci. Propozycja ta bardzo kusi. I wygląda przepysznie. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono mi ;) Pyszny makaron :) Chociaż dla mnie bez szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to jest to co uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Makarony to zdecydowanie moja bajka! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wszystkie składniki tego dania, a najbardziej szpinak. Często robię makaron ze szpinakiem , cebulką i czosnkiem, ale jeszcze nigdy nie dodawałam sera - czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! To połączenie jest przepyszne i na pewno Ci zasmakuje :-)

      Usuń
  6. Piękne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć! ;) Musiało być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń