sobota, 30 stycznia 2016

Zupa gulaszowa


Po długim, sobotnim spacerze nic nie rozgrzewa lepiej niż sycąca, dobrze przyprawiona zupa... a na przykład taka gulaszowa...;-)



Składniki:
  • 700 g mięsa gulaszowego
  • 2 cebule
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszku groszku
  • 1 por
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu drobiowego lub wołowego
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i i ostrej papryki w proszku (jeśli lubicie bardziej ostre lub łagodne smaki możecie dowolnie zmienić te proporcje)

Obrane i pokrojone w kostkę cebule podsmażyć na oleju, dodać do niej ostrą i słodką paprykę w proszku i razem przesmażyć.
Pokrojone mięso podsmażyć na maśle (przez około 8 minut). Przyprawić je solą i pieprzem, dodać podsmażoną cebulę, liść laurowy i całość zalać bulionem.
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę-dodać do zupy.
Po około 20 minutach gotowania dodać pokrojony w plastry por, groszek i fasolę.
Zupę gotować na wolnym ogniu przez jeszcze około 40 minut. 
Na końcu wlać śmietanę i całość mocno podgrzać (już nie gotować). Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Ta zupa została ugotowana przez mojego Męża :-)


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką gulaszową, syci i rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zupka, lubię takie z "wkładką" mięsną bo nie trzeba robić drugiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie konkretne zupy:)
    pycha:)
    uściski babeczko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń