piątek, 26 lutego 2016

Dyniowy chleb na drożdżach


Miękki drożdżowy chlebek z dodatkiem dyniowego puree i pestek dyni...



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 220 g puree z dyni
  • 25 g oliwy
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 50 g pestek dyni

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać puree, oliwę i kefir. 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 
Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni i wmieszać je w ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyrobić je raz jeszcze, przełożyć do średniej wielkości keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zostawić, na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Chleb piec przez 40 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczony chleb ostudzić na kratce.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Fajny kolorek nadała temu chlebkowi dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek super, w apetycznym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy już sam widok przekrojonych pestek :D Wspaniale wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebuś wygląda przepysznie:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny, uwielbiam domowe pieczywko :-)

    OdpowiedzUsuń