wtorek, 16 lutego 2016

Sernik dyniowy z białą czekoladą i polewą śliwkową


Rozmroziłam całkiem sporą porcję puree z dyni... i teraz przez kilka najbliższych dni na blogu będą pojawiały się przepisy na wypieki z jego dodatkiem :-)
Cykl dyniowych wypieków rozpoczęłam sernikiem...ale nie byle jakim...bo cudownym, lekko mazistym, z dodatkiem białej czekolady i skórki pomarańczowej oraz polewą z powideł 
śliwkowych :-)
Brzmi wspaniale -prawda? A jak smakuje...



Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 70 g zimnego masła

Masa serowa:

  • 300 g puree z dyni
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Polewa śliwkowa:

  • 130 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek soku z pomarańczy



Spód: z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. 
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Następnie podpiec je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Masa serowa: twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, dyniowym puree, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Następnie dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i skórkę z pomarańczy-ponownie zmiksować.
Cały czas miksując dodać jajka.
Masę serową wylać na podpieczony spód i piec przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni C (aż wierzch się zetnie).
Powidła zagotować z sokiem i wylać na upieczony sernik.
Ostudzić.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki. A ten to po prostu wyglada niebiańsko:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wygląda przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakaś dziś faza na sernik i mnie dorwała, bo rano upiekłam w małej tortownicy cytrynowy. A twój prezentuje się pysznie! Zwłaszcza jak widzę, że jest dyniowy - takie połączenie uwielbiam w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik dyniowy jest chyba najczęściej robionym przez nas sernikiem :D I jeszcze te powidła muszą świetnie pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, a ja mam dziś taka ochotę na sernik własnie!

    OdpowiedzUsuń

  6. znam jego smak, bo też go zrobiłam - dla mnie atutem jest posmak białej czekolady :-)

    OdpowiedzUsuń