poniedziałek, 14 marca 2016

Babka cytrynowa


Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jaką babkę upiec na zbliżające się, wielkimi krokami, Święta Wielkanocne, to proponuję Wam taką oto, cudownie pachnącą, babkę cytrynową :-)



Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder (do obsypania gotowej babki)




Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cały czas miksując dodawać kolejno po jednym żółtku.
Następnie wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy maślano-jajecznej.
Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je (najlepiej łyżką) w ciasto.
Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Babkę piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C (do "suchego patyczka").
Przestudzoną babkę obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, uwielbiam takie ciasta:) Zapachniało Świętami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam babkę cytrynową!! Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babkę cytrynową. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy zamaczać kawałki takiej babki w jogurcie naturalnym <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczka cytrynowa to oznacza że nawet okruszki trzeba zjeść ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ! Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy już się teskni na wiosną i trzeba nam trochę orzeźwienia :) Piękna i puchata Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń