poniedziałek, 7 marca 2016

Kasza jaglana ugotowana na sypko



Kasze są zdrowe i jeść je trzeba... To wie chyba każdy... 
Ja jednak dopiero od niedawna zaczęłam się z nimi "lubić" i "bliżej poznawać" :-)
Dla wszystkich tych, którzy podobnie jak ja, swoją przygodę z kaszami dopiero zaczynają mam przepis podstawowy (pochodzący z książki "Kipi kasza" P. Łukasika i G. Targosza) na kaszę jaglaną ugotowaną na sypko, którą z odpowiednimi dodatkami można wykorzystać jako farsz do tarty, nadzienie do pierogów czy bazę do zapiekanek.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szkl. wody
  • 30 g masła
  • sól

Kaszę przelać wrzącą wodą i odsączyć na sicie.
Zagotować wodę z masłem i solą. Do wrzącej wody wsypać kaszę i mieszać przez kilka pierwszych minut gotowania, by kasza nie przywarła. 
Gotować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
Przykryć, gdy pozostanie niewielka ilość płynu i podgrzewać jeszcze 5 minut.
Zdjąć z ognia i zostawić kaszę pod przykryciem jeszcze na kilkanaście minut.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Idealna na dobry początek dnia:)
    wszystkiego dobrego babeczko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana zawsze u nas hitem jest na słodko zrobiona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko jeszcze nie próbowałam...pora to zmienić :-)

      Usuń
  3. Ja jakiś czas temu poszerzyłam swoj kaszowy asortyment w kuchni - do tej pory lubiłam li i jedynie gryczaną paloną, teraz zajadam się wszystkimi. Za jaglaną kiedyś nie przepadałam, a teraz to dobry dodatek do obiadów, czy tak jak u Candy Pandas, jadam ją na słodko :)

    OdpowiedzUsuń