sobota, 26 marca 2016

Mazurek z białą czekoladą i kokosem



Kochani w moim domu  przygotowania do Świąt dobiegły już końca... :-)  
Wszystko gotowe, czekamy teraz niecierpliwie na jutrzejsze świąteczne śniadanie;-)
A ja wraz z Najlepszymi  Świątecznymi Życzeniami mam dla Was przepis na mazurek, który w tym roku będzie królował na naszym stole :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem z białej czekolady:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru pudru

Do dekoracji:
  • wiórki i kawałki kokosa
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

Ciasto: mąkę przesiać, dodać pokrojone w małe kawałki masło, cukier puder, śmietanę i żółtko-całość zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Prostokątną formę, (może być też tortownica, lub forma do tarty), posmarować masłem i wysypać mąką. Następnie rozwałkować ciasto i dokładnie wylepić nim dno i brzegi formy. 
Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w temp. 200 stopni C.
Przygotować krem: śmietankę podgrzać do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną w kostki czekoladę, pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, wsypać cukier puder i wiórki kokosowe-ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki żeby krem zgęstniał.
Na upieczony spód wyłożyć gęstniejący krem. 
Mazurek udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!

Przepis ten pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".





Wszystkim Czytelnikom naszego bloga życzymy Zdrowych i Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Edyta i Michał

3 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentuje ^^, u mnie na Śląsku nie pieczemy mazurków

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego mazurka to i nawet po świętach chętnie się zrobi i zje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda ! Musze w końcu dorwać taką foremkę do tarty, bo od dłuzszego czasu chcę zrobić takie ciasto. Super to się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń