sobota, 5 marca 2016

Rogaliki drożdżowe



Niewielkie, drożdżowe rogaliki które z masłem i domową konfiturą doskonale się sprawdzą jako leniwe, niedzielne śniadanie... :-)



Składniki:
(na 6 sztuk)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru


Mąkę wymieszać z drożdżami i pozostałymi suchymi składnikami. 
Cały czas mieszając (najlepiej mikserem) wlewać oliwę i letnią wodę. 
Zagnieść ciasto (będzie dość luźne), przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełożyć ciasto, na oprószony mąką, blat i uformować z niego okrąg o grubości 1-2 cm. Podzielić go na 6 równych trójkątów. Każdy z trójkątów zwinąć w rogalik.
Rogale ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, należy pamiętać o pozostawieniu między nimi odstępów, ponieważ bardzo rosną. 
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4 łyżki wody wymieszać z 1 łyżeczką cukru pudru i takim "lukrem" posmarować rogale.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu, wstawić blachę z rogalikami i piec 20-30 minut w temp. 190 stopni C.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie".



6 komentarzy:

  1. Nie ma nic lepszego od drożdżowych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki = Małe Pyszności ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna przekąska na weekendowe chwile:)
    miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  4. Za taki rogalik z powidłami lub makiem można dać się pokroić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już takich rogalików nie jadłam ! Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie, zwłaszcza z czekoladą. Ps. zostaję u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń