środa, 9 marca 2016

Tarta pomidorowa z kaszą jaglaną, bazylią i oregano


A oto jeden ze sposobów wykorzystania kaszy jaglanej...:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól
Farsz:
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 szkl. ugotowanej na sypko, kaszy jaglanej (przepis znajdziecie tutaj)
  • 100 g startego, żółtego sera
  • 200 g słodkiej śmietany 18%
  • 2 jajka (+białko od ciasta)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sół i pieprz

Przygotować ciasto: 
Zimne masło posiekać i dodać do niego pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę do tarty (o średnicy 26 cm), nakłuć widelcem, obciążyć (np. fasolą) i piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec, spód tarty, jeszcze przez około 5 minut.
Farsz: 
Kaszę wymieszać ze śmietaną, jajkami, startym serem, suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Przełożyć go na podpieczony spód, a na nim ułożyć umyte pomidorki.
Całość piec 30-40 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" P. Łukasika i G. Targosza.



6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie tak zdrowej dla nas kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie przepis na tą tartę. Wygląda przepysznie. Chyba zrobię na weekendową kolację.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Zdrowy i sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i pewnie bardzo syta - w sam raz na obiadek do jakiejś sałatki z winegretem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A my jeszcze nie jadłyśmy kaszy jaglanej podanej w taki świetny sposób :D

    OdpowiedzUsuń