sobota, 2 kwietnia 2016

Chałka na jogurcie greckim


Choć przepisów na chałkę na blogu pojawiło się już kilka, to ja nie mogę się powstrzymać i ciągle wypróbowuję nowe...:-)

Składniki:
(na 2 chałki)

Ciasto:
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 g świeżych drożdży
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka (+ do posmarowania)
Kruszonka:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 55 g masła
  • 3 łyżki cukru


Przygotować rozczyn:do podgrzanego mleka dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki-wymieszać i pozostawić, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około 15 minut.
W misce wymieszać przesianą mąkę, sól i pozostały cukier. Następnie dodać, wymieszane ze sobą, mokre składniki: jajko, jogurt i roztopione, przestudzone masło. Na końcu wlać wyrośnięty rozczyn.
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
Przygotować kruszonkę:roztopione masło wymieszać z mąką i cukrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części podzielić jeszcze na 3 mniejsze. Utoczyć z nich długie wałeczki i zapleść 2 chałki, które ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze.
Chałki posmarować mlekiem i posypać kruszonką-zostawić jeszcze na 15 minut do ponownego  wyrośnięcia.
Po tym czasie upiec chałki w piekarniki rozgrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 minut.
Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Chałeczek nigdy za wiele :D Z kruszonką najpyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałka to mój śniadaniowy ulubieniec ! Smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałkę ale na jogurcie jeszcze nie piekłam. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tego dużo kruszonki i jesteśmy w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wspaniała chałka, cudnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałkę jedną juz według Twojego przepisu piekę i bardzo nam wszystkim smakuje, więc i tą wypróbuję:)
    pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ dużo kruszonki...bosko. Kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chałki :)) Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisany do wypróbowania. Szklanka mleka + chałka = niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapisany do wypróbowania. Szklanka mleka + chałka = niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jogurcie greckim... Takiego przepisu nie znam i chyba kiedyś się skuszę na próbę :)

    OdpowiedzUsuń