poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ciastka francuskie z szynką, serem i zieloną piertuszką


Smaczna przekąska na bazie ciasta francuskiego, którą z łatwością przygotujecie z tego co akurat macie w lodówce :-)




Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (275 g)
  • 100 g szynki gotowanej
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jajko 

Szynkę drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce, umytą, zieloną pietruszkę drobno posiekać.
Ciasto francuskie podzielić na 10 równych, niewielkich prostokątów.
Na każdym z nich ułożyć po trochu: szynki, sera i pietruszki.
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć je na pół i skleić, dociskając brzegi ciastek widelcem.
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym jajkiem i piec przez 20 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na przekąskę:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybka i smaczna przekąska :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze jadłyśmy takie ciasto na słodko ale wersja wytrawna też prezentuje się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna przekąska :) Szybka i smakowita !

    OdpowiedzUsuń