piątek, 22 kwietnia 2016

Drożdżowa tarta z wędzoną makrelą


Tarta na cieście drożdżowym z farszem z wędzonej makreli... dobra na ciepło i na zimno...w smaku przypomina trochę pizzę...idealna na piątkowy obiad :-)




Składniki:

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 135 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża wędzona makrela
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 g żółtego sera (startego na tarce o dużych oczkach)
  • 1 pomidor
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka

Drożdże zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą-wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut żeby "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić, na około 30 minut, do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, gdy się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę, przemieszać i wlać mleko. 
Sos podgrzewać do czasu aż się zagotuje i zgęstnieje. Dodać kawałki, pozbawionej ości ryby i całość doprawić:solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim (posmarowaną oliwą i wysypaną mąką) formę do tarty o średnicy około 26 cm. 
Na ciasto wyłożyć farsz, a na nim ułożyć plastry pomidora, całość posypać żółtym serem..
Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni C. 
Gotową tartę posypać drobno posiekaną, zieloną pietruszką.
Smacznego!
Inspiracja: program Ewy Wachowicz "Ewa gotuje".




10 komentarzy:

  1. Tarta prezentuje się bardzo efektownie ^^ i do tego ta wędzona makrela po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna bardzo fajna wytrawna propozycja :D Świetnie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne składniki i ładnie ozdobiona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta wyglada obłędnie.
    Pięknego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis ląduje na liście "do zrobienia":) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym zjadła kawałek, bardzo apetycznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda baaardzo apetycznie, choć ja wolę cienkie ciasto ;)

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ------------

    zapraszam do siebie :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń