czwartek, 7 kwietnia 2016

Granola... i pomysł na lekkie, wiosenne śniadanie


A co powiecie na takie śniadanie...?

Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szkl. musu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g rodzynek


Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek) wymieszać w misce.
W rondelku podgrzać mus jabłkowy z olejem i miodem.  Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi i całość rozłożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze piekarnikowej.
Zapiekać przez 45-50 minut w temp 150 stopni C, co jakiś czas mieszając.
Przestudzoną granolę wymieszać z rodzynkami.

Sposób podania:
  • 3 łyżki granoli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • kilka świeżych lub mrożonych owoców ( u mnie maliny i jeżyny)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Do wysokiej szklanki przełożyć jogurt, na niego wsypać granolę i ułożyć mrożone owoce. 
Całość można polać łyżką płynnego miodu.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
    moc uścisków

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola jest najlepsza ! Śniadanko wymiata - uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna granola, uwielbiam taką na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Codziennie chciałabym takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu już jadłam śniadanie?
    Znów mam ochotę, tym razem na Twoje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa granola to świetna sprawa. Też przygotowuję podobną, ale nigdy nie dodawałam do niej musu jabłkowego. Niezła inspiracja:)

    OdpowiedzUsuń