wtorek, 26 kwietnia 2016

Sernik z żurawiną, rodzynkami i płatkami migdałów


Delikatny i bardzo puszysty sernik z całym mnóstwem bakalii..., żaden "sernikożerca" nie przejdzie obok niego obojętnie... ;-)




Składniki:


  • 1 kg białego, zmielonego sera (u mnie pół na pół, półtłusty i tłusty)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko
  • cukier puder (do posypania gotowego sernika)



Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z 200 g cukru i cukrem waniliowym, gdy masa będzie jasna i puszysta dodać miękkie masło, a po chwili mąkę. Następnie, cały czas miksując, do masy żółtkowej dodać ser. 
Wsypać żurawinę i rodzynki-wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, a następnie delikatnie (łyżką) wmieszać ją w masę serową.
Masę przelać, do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, tortownicy o średnicy 26 cm., przed pieczeniem posmarować ją rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 170 stopni C, a następnie zmniejszyć ją do 120 stopni C i piec jeszcze 75 minut.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Udekorować płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na sernik pochodzi z książki A. Starmach "Pyszne na słodko".



10 komentarzy:

  1. Przepyszny serniczek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu masz właśnie dwie sernikożerne pandy, więc zadowoliłaś je tym przepisem w 100% ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jaki piękny, musiał być pyszny. Kocham wszystkie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały ! podoba mi się ta żurawina dla złamania słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, ale to bardzo smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń