poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Tarta na spodzie z ciastek Oreo z masą orzechową i polewą z gorzkiej czekolady


Bardzo czekoladowa, bardzo słodka...i zapewne bardzo kaloryczna tarta na spodzie z ciasteczek Oreo z masą orzechową i polewą z gorzkiej czekolady... Brzmi pysznie-prawda?;-)
Zapewniam Was, że trudno jej się oprzeć...;-)



Składniki:

Spód:
  • 300 g ciasteczek Oreo
  • 70 g masła

Masa orzechowa:
  • 160 g masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 350 g solonego masła orzechowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:
  • kawałki kokosa



Spód: ciasteczka zmiksować z masłem (np. blenderem) na gładką masę. Masą wyłożyć spód i boki formy na tartę, o średnicy około 26 cm-wstawić do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.
Masa orzechowa: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce masła orzechowego-cały czas ubijając. Na końcu wlać śmietankę kremówkę i całość ubijać przez około 2 minuty. 
Masę wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Polewa czekoladowa: kawę zaparzyć w 30 ml gorącej wody, zagotować ją razem ze śmietanką i zdjąć z ognia. Następnie dodać połamaną w kawałki czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić czekoladę, aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Masę przestudzić, wtedy zgęstnieje.
Gęstniejącą polewę wylać na tartę i całość udekorować w dowolny sposób. 
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Muszę jeszcze dodać, że ta tarta została  przygotowana przez mojego Męża według przepisu pochodzącego ze  strony Kwestia Smaku :-)





13 komentarzy: