środa, 25 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i bezą


Drugą w tym roku majówkę należy odpowiednio uczcić...:-) 
Z tej okazji proponuję Wam upiec doskonałe, kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i 
bezą :-) Zapraszam po przepis.



Składniki:

Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka zachować do zrobienia bezy)

Rabarbar:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Spód: mąki z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać pokrojone, zimne masło, cukier i sól-miksować aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Blaszkę do pieczenia, o wymiarach 26x36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować masłem. Tak przygotowaną formę wylepić ciastem i wstawić do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego to temp. 170 stopni C na 20 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Włożyć go do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie dodać połowę konfitury malinowej i wymieszać ponownie.
Beza: białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (cały czas ubijając), gdy piana będzie sztywna i błyszcząca wsypać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarować resztą konfitury malinowej, na nią wyłożyć rabarbar, a na końcu równomiernie rozsmarować pianę z białek. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec 20 minut w temp. 170 stopni C, następnie temperaturę zmniejszyć na 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez 15 minut. 
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.
Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



9 komentarzy:

  1. Dostałam ślinotoku... uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszamałabym chyba z pół blachy tego ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho idealne na ten długi weekend:)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolory! Ciasto wygląda pysznie owocowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglada, muszę wreszcie cis zrobic z rabarbarem w tym roku oprócz kompotu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam i do tego ta pyszna beza <3 Nic tylko usiąść i zajadać <3

    OdpowiedzUsuń
  7. No wyszło naprawdę nieźle 😋

    OdpowiedzUsuń