środa, 4 maja 2016

Odwrócone ciasto jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem


Nie wyobrażam sobie udanej majówki bez ciasta z rabarbarem...;-)
W tym roku królowało u nas odwrócone ciasto na jogurcie z rabarbarem właśnie :-)
Banalnie proste i szybkie do przygotowania. Idealne gdy chcemy zjeść do kawy coś pysznego, ale szkoda nam czasu (i pięknego dnia) żeby spędzić całe popołudnie w kuchni...:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 2 duże jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
Owoce:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii


Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w 1,5 cm kawałki. 
W garnku podgrzać cukier, a gdy będzie brązowy i gorący wrzucić do niego rabarbar. Dodać wanilię i smażyć całość około 3 minut. Rabarbar ma się pokryć gęstym syropem.
Przygotować ciasto:jajka wbić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy-ucierać przez około 7 minut. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodać jogurt i masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-krótko zmiksować.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dno wyłożyć rabarbar, a na niego równomiernie wylać ciasto.
Piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć je do góry dnem.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



9 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:) I na tej zielonej trawce- słowem sielanka:)
    pozdrawiam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Muszę już kupić rabarbar !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ono ładne! Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjedzone na trawie musiało smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze wypróbowac, jeszcze nie robiłam ciasta z rabarbarem a wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już same słowa "karmelizowany rabarbar" brzmią cudownie i do tego ten pyszny widok :D

    OdpowiedzUsuń