niedziela, 15 maja 2016

Owsiane bułki na zakwasie


Ja nadal pozostaję w temacie śniadaniowym... Bo nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże bułeczki, upieczone na samodzielnie wyhodowanym zakwasie :-) Zgadzacie się ze mną...?;-)



Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)

Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułek
  • płatki owsiane do posypania


Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąką. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodać do niego płatki owsiane.
Ciasto przełożyć do, wysmarowanej oliwą, miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (aż podwoi objętość).
Posmarowanymi delikatnie oliwą dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować niewielkie bułeczki.
Ułożyć ja na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach).
Przed pieczeniem bułeczki posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi. 
Piec przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.



5 komentarzy:

  1. Idealne do twarożku z wiosennymi rzodkiewkami:)
    cudnego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  2. W weekend też robiłyśmy własne bułki :D Ale niestety nie na zakwasie, bo Angelika nie może ale były i tak pyszne, bo domowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia, apetyczne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń