środa, 18 maja 2016

Zupa krem z białych szparagów


Delikatna w smaku, kremowa, aksamitna, gęsta... mogłabym tak wymieniać bez końca ;-)
Jednym słowem IDEALNA zupa krem z białych szparagów.

Składniki:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Do podania:
  • chipsy z boczku-cienkie plasterki boczku, wytopione na patelni i odsączone na ręczniku papierowym

Szparagi opłukać, odłamać twarde końcówki (około 3 cm), obrać i pokroić na 2 cm kawałki (główki zostawić).
W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 
Następnie wrzucić szparagi (tylko łodygi), dodać 2 łyżki masła i razem smażyć, stale mieszając, przez 2 minuty. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Podsmażone szparagi z cebulę zalać gorącym bulionem i gotować około 5 minut. 
Następnie dorzucić główki szparagów i od tego czasu gotować zupę jeszcze przez 2 minuty.
Po tym czasie główki szparagów wyłowić (posłużą do udekorowania kremu), a a zupę zmiksować ze śmietanką na gładki krem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem podgrzać na małym ogniu, udekorować główkami szparagów i chipsami z boczku.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



7 komentarzy:

  1. Ale nabrałam na krem szparagowy ochoty:)
    uściski majowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego kremiku to bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze w tym roku nie robiłam, w sprzedaży póki co same zielone do mnie trafiaja😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcie! Ta zupa tak apetycznie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiamy zupy krem ale ze szparagów jeszcze nie robiłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Może się przekonam do szparagów.

    OdpowiedzUsuń