środa, 1 czerwca 2016

Bułeczki drożdżowe z ciasta ziemniaczanego z konfiturą morelową i rabarbarem


Jeśli nie znudziły Wam się jeszcze wypieki z rabarbarem w roli głównej, to mam dla Was przepis na fantastyczne bułeczki drożdżowe z ciasta ziemniaczanego.
Ja swoje bułeczki zrobiłam z konfiturą morelową i rabarbarem, ale zapewniam Was, że z innymi sezonowymi owocami będą równie pyszne.
Te bułeczki doskonale smakują następnego dnia, lekko podgrzane w mikrofalówce :-) 




Składniki:
(na 9-10 sztuk)
Ciasto:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła 
  • 120 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżeczek konfitury morelowej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • płatki migdałowe


Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na 1,5 cm kawałki, Dodać do niego cukier i cynamon, dokładnie wymieszać-odstawić.
Drożdże zasypać łyżką cukru i zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. 
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta okrągłe placki, które ułożyć na, wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
W każdym placku, za pomocą kieliszka, odcisnąć wgłębienie i napełnić je 1 łyżeczką konfitury morelowej i rabarbarem (odsączonym z nadmiaru soku). 
Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym z wodą jajkiem.
Bułeczki odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posypać je płatkami migdałowymi.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!
Przepis na ciasto ziemniaczane na drożdżach pochodzi z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.






3 komentarze:

  1. Częstuje się do porannej herbaty:)
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze aby kruszonki nam tam brakuje i byłoby idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się rabarbar chyba nigdy nie znudzi ;)
    Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń