środa, 8 czerwca 2016

Carbonara szparagowa


Dziś carbonara w bardzo sezonowym wydaniu...bo ze szparagami :-)
Doskonała! Spróbujcie koniecznie!



Składniki:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 80 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g twardego, żółtego sera


Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente).
Szparagi umyć, oderwać ich twarde końcówki, a łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczkach (główki zostawić).

Na dużą, głęboką patelnię wyłożyć posiekany boczek i smażyć go przez 2-4 minuty. Dodać posiekany czosnek i szparagi (starte łodygi i główki) i smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, co chwila mieszając. Doprawić je solą i pieprzem.
Do miski wbić jajka, dodać posiekaną natkę i 3/4 startego sera-całość roztrzepać widelcem. Trzymając patelnię na małym ogniu przełożyć do niej odcedzony makaron, wymieszać i zdjąć z ognia. Następnie wlać do niego mieszankę jajeczną i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Podawać od razu, posypując resztą startego sera.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



5 komentarzy:

  1. ciekawa wersja carbonary :) bardzo chętnie zjemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna wersja carbonary ! Uwielbiam szparagi i myślę, ze do tego rodzaju pasty świetnie pasują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa wersja :D Z chęcią byśmy spróbowały takich nowych smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis musze go wyprubować i zapraszam na nowy blog http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń