wtorek, 14 czerwca 2016

Jogurtowniczki z truskawkami


Jogurtowniczki to takie serniczki w wersji mini których podstawowym składnikiem jest jogurt naturalny... do tego galaretka, owoce i prosty, bardzo już letni, deser gotowy!



Składniki:
(na 6 deserów)
  • 800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w 200 ml wrzącej wody)
  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 100 ml wrzącej wody)
  • kilka truskawek

Jogurt naturalny zmiksować z przestudzoną galaretką cytrynową i przełożyć do 6 pucharków. Pucharki wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie na masie jogurtowej ułożyć pokrojone truskawki które zalać przestudzoną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Gotowe jogurtowniczki można udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Przepis (trochę zmodyfikowany) pochodzi z książki "Mała wielka uczta" Pauliny Stępień.


3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają. I na pewno są pyszne:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie klasyczne połączenie smaków jest naszym ulubionym <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego typu desery latem :)

    OdpowiedzUsuń