niedziela, 12 czerwca 2016

Mini tarty z rabarbarem, borówkami i truskawkami


Na zakończenie sezonu rabarbarowego, w mojej kuchni, upiekłam przepyszne, kruche mini tarty z nadzieniem z pieczonego rabarbaru, borówek i truskawek...;-)



Składniki:
(na 6 sztuk)

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1/2 szkl. borówek
  • 5 truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. cukru


Składniki ciasta połączyć ze sobą (dłońmi lub za pomocą robota). Uformować z niego kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim 6 foremek do mini tart (trochę ciasta zostawić, około 1/4 do zrobienia "kratki"). 
Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia obciążyć i podpiec przez 15 minut (po 10 minutach pieczenia obciążenie zdjąć) w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni C.
Rabarbar umyć obrać ze skórki i pokroić w 2 cm kawałki, wymieszać go z cukrem i cukrem waniliowym, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 
Po tym czasie rozgnieść go widelcem, dodać borówki i truskawki (pokrojone w ćwiartki)-wymieszać.
Owocowe nadzienie przełożyć na podpieczone kruche spody, przykryć je "kratką" przygotowaną z pozostałego ciasta. 
Całość piec przez 30 minut w temp. 180 stopni C.
Przed podaniem tarty można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Pycha! Ja w tym roku kompletnie zapomniałam o rabarbarze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne😀U mnie tez ciasto z rabarbarem dzis, póki sezon trwa szkoda ze tak krotko

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka mini tartę to bym teraz zjadła...:-)

    OdpowiedzUsuń